• Головна
  • Новини
  • У Харкові косметологиню без належної освіти підозрюють у вбивстві пацієнтки з необережності

05.10.2024, 14:04

У Харкові косметологиню без належної освіти підозрюють у вбивстві пацієнтки з необережності

Харківська обласна прокуратура повідомила про підозру 33-річній косметологині, пацієнтка якої померла після введення анестезії.

Концентрація препарату у введеному жінці розчині перевищила рекомендовану дозу щонайменше в 15 разів, повідомляють у прокуратурі.

Трагічна подія трапилася 16 березня 2024 року. Клієнтка прийшла до салону в Харкові на косметологічну хірургічну процедуру, яку проводять із застосуванням місцевої анестезії.

"Вона прийшла за модною процедуру догляду за тілом. Робити все мала хазяйка клініки – називала себе хірургом, навіть на дверях кабінету, де проводила маніпуляції, була табличка "операційна", – розповідає начальник слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області Сергій Болвінов.

За його словами, працювати мали над зоною живота. Та в якийсь момент все пішло не так, як треба.

"Косметологиня не визначила масу тіла та не зробила розрахунку дози анестетика, без жодних спеціальних лабораторних досліджень і проведення алергопроб почала проведення процедури",– кажуть у поліції Харківської області.

Слідчі встановили, що косметологиня не мала закінченої медичної освіти та дозволу на проведення анестезії. За короткий проміжок часу вона ввела клієнтці в близько 20 ін’єкцій, перевищивши рекомендовану концентрацію препарату у розчині щонайменше в 15 разів.

"Під час введення місцевої анестезії клієнтка почала скаржитися косметологині на погіршення стану здоровʼя. Проте фігурантка не звернула на це увагу, продовжила введення анестетику та вийшла з кабінету приблизно на 10-15 хвилин.

Клієнтка кричала, задихалася, в неї почались галюцинації, судоми. Лише після того, як пацієнтка втратила свідомість, їй почали вводили протиалергійні препарати", – зазначають у прокуратурі.

Сергій Болвінов наголошує: весь процес зафіксований на камерах.

"На відео видно, як пацієнтка спочатку вигинається від болю, потім дико кричить, б'ється в конвульсіях. А за декілька хвилин просто помирає. Персонал намагався її реанімувати, але не змогли", – пише він.

Після цього жінці викликали "швидку", однак дорогою до лікарні вона померла.

Згідно з висновком комісійної судово-медичної експертизи, причиною смерті стало гостре отруєння препаратом-анестетиком.

"Майже в 15 разів перевищення дози лідокаїну – судмедексперти були шоковані такими аналізами. На тілі жертви виявили 59 слідів від ін’єкцій", – зазначає Болвінов.

Смерть пацієнтки у Харкові: косметологиня не мала належної освіти

"Чому так сталося, встановити вдалося майже одразу. Процедуру проводила шарлатанка, яка видавала себе за хірурга. Їй 33 роки і за спеціальністю вона провізор-косметолог, навчалася на лікаря в ХНУ ім. Каразіна, але була лише інтерном.

Жодного права проводити такі маніпуляції з клієнтами у неї не було. Ліполіз, як і знеболювальні ін’єкції, вона взялася робити без ліцензії. Експерти підтвердили – на таке має право лише хірург або ж анестезіолог", – зазначає Сергій Болвінов.

За його словами, під час обшуку в клініці не вдалося знайти жодних медичних документів – тільки так звані інформаційні згоди від клієнток на бланках клініки.

"Сама псевдо-хірург після трагедії в клініці спробувала заперечувати, що взагалі не проводила процедуру. Потім намагалася перекласти провину на медсестру. А пізніше просто відмовилася говорити", – каже головний слідчий Харківщини.

Правоохоронці встановили, що ліполіз в зоні живота косметологиня робила вперше, але подібні маніпуляції без ліцензії проводила і раніше.

"Однією з жертв стала жінка, яка прийшла для корекції стегон. Вона залишилася жива, але постраждала – отримала подвійну дозу лідокаїну. Ця пацієнтка розповіла слідчим, що їй довелося відновлювати своє здоров’я після походу до шарлатанки", – стверджує Болвінов.

33-річній косметологині повідомили про підозру у скоєнні вбивства через необережність (частина 1 статті 119 КК України). Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

У померлої залишився маленький син, якого вона виховувала сама.

"Дівчину любили та поважали колеги по роботі. Вона виросла в дитячому будинку, всього досягла без сторонньої допомоги та завжди прагнула до досконалості", – резюмує слідчий.

Нагадаємо, щоб займатися ін’єкційною косметологією, обов’язково потрібна ліцензія на медичну діяльність.

Крім того, при виборі косметолога експерти радять обов’язково звертати увагу нанаявність вищої медичної освіти за спеціальністю хірург-дерматолог, дерматовенеролог або пластичний хірург – такий фахівець знається на анатомії та фізіології й розуміє, що робити у випадку ускладнень.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: