• Головна
  • Новини
  • У «Слузі народу» хочуть змінити Виборчий Кодекс. Посилять партії та зобовʼяжуть місцеву владу фінансувати вибори

02.06.2020, 16:20

У «Слузі народу» хочуть змінити Виборчий Кодекс. Посилять партії та зобовʼяжуть місцеву владу фінансувати вибори

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства від 18.05.2020  про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить партію влади й зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.

Про це «Бабелю» розповів виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Поданий проєкт, авторства 5 нардепів, у тому числі й глави «Слуги народу» Олександра Корнієнка, передбачає збільшити число населених пунктів, де вибори пройдуть за партійною системою. У нинішньому Виборчому Кодексі під таку норму потрапляють міста з населенням понад 90 тисяч осіб, у запропонованому проєкті — норма торкнеться всіх міст й селищ, де живе понад 15 тисяч.

«Тобто людям на місцях доведеться шукати, в яку партію вступити саме, щоб потрапити в органи місцевої влади. Самостійно ж балотуватися вони в такому випадку не зможуть».

Як запевняє Слобожан, ще один мінус проєкту — він зобовʼязує органи місцевої влади самостійно фінансувати  проведення виборів.

«Це дуже небезпечно, адже волевиявлення по всій країні повинно пройти в однакових умовах... Чим це страшно? Проблема в тому, що не будуть забезпечені всі стандарти проведення виборів. Все буде залежати від можливості місцевого бюджету це профінансувати. У деяких регіонах вийде така ситуація, що міський голова захоче виділити кошти на вибори, а депутати не проголосують».

Законопроєкт №3485 профільний комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розгляне вже 3 червня. На голосування в зал парламенту його планують винести 4 червня.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: