• Головна
  • Новини
  • У «Слузі народу» анонсували перегляд закону про державну мову

23.02.2020, 15:30

У «Слузі народу» анонсували перегляд закону про державну мову

Глава комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що прийняття мовного закону створило багато ризиків для суспільства в цілому і для нових депутатів.

По це він сказав в інтерв’ю “Главкому”, пишуть Букви.

“Щодо цього мовного закону є питання, скажімо, штрафи за використання мови у сфері послуг”, – сказав Олександр Ткаченко.

За словами Ткаченка, нардепи на базі комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики почали підготовку до національного круглого столу з мовного питання.

“Принаймні, вчені, до яких ми звернулися з такою ідеєю, відреагували: слава богу, нарешті можна почати. Суспільство давно вже чекає відвертої, але спокійної розмови з цього питання. Якщо робити зміни, то лише комплексно, не вибірково. Тому ми в цьому законі про медіа практично не торкалися мови”, – сказав Ткаченко.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про повну загальну середню освіту.

Документом передбачені три мовні моделі для національних меншин:

• корінні народи можуть навчатися рідною мовою всі 12 класів за умови ґрунтовного викладання української мови;

• для шкіл із навчанням мовами Євросоюзу в початкових класах може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше  ніж 20% предметів повинні викладатися українською мовою з щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% у старшій школі;

• для шкіл із іншими мовами навчання в перших класах може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше ніж  80% предметів повинні перейти на українську мову.

Остання модель стосується нацменшин, мова яких належить до спільної  з українською мовної сім’ї, а також які проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова).

У грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт, який передбачає  ряд  змін у сфері вищої освіти.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: