• Головна
  • Новини
  • У Раді не змогли створити ТСК для розслідування «справи вагнерівців», але сформували іншу

19.05.2021, 16:42

У Раді не змогли створити ТСК для розслідування «справи вагнерівців», але сформували іншу

Верховна Рада не утворила Тимчасову слідчу комісію для розслідування можливого зриву спецоперації із затримання російських найманців з ПВК «Вагнера». Натомість створила альтернативну.

Відповідний проєкт постанови на засіданні парламенту 19 травня підтримали лише 97 народних депутатів з мінімально необхідних 150-ти, передає Громадське.

Його підтримали представники фракцій «Європейська солідарність», «Голос», «Батьківщина», а також 12 депутатів від «Слуги Народу».

Автором проєкту був заступник голови фракції «Голос» Роман Костенко. У документі зазначалось, що ТСК потрібно створити, оскільки предмет розслідування стосується діяльності розвідувальних, контррозвідувальних та правоохоронних органів.

«Сьогодні монобільшість провалила надважливе голосування за створення ТСК щодо "вагнерівців". Нажаль, влада вирішила замовчати, що ж дійсно сталося в Офісі президента: чи була зрада на вищому державному рівні чи її там не було?!» — написала після провалу голосування голова партії «Глос» Кіра Рудик.

Інша ТСК

Натомість на засіданні 19 травня депутати створили ініційовану «слугами» ТСК, яка розслідуватиме «протиправні дії українських посадовців», які становили загрозу нацбезпеці України. Її підтримали 252 депутати.

«Слуги» зазначають, що головним завданням ТСК є вивчення та розслідування фактів «щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами допомоги державі-агресору у протиправній діяльності проти України...».

До складу ТСК увійшли 11 депутатів: 8 представників фракції «Слуга Народу» та по одному від «За майбутнє», «Довіри» і ОПЗЖ. очолила її народна депутатка від «Слуги Народу» Мар’яна Безугла.

Вона переконує, шо комісія займеться зокрема і «справою Вагнера», а також аудіозаписами розмов українських та російських посадових осіб, в яких містяться деталі, що вказують на ознаки вчинення державної зради українськими чиновниками, розслідування Іловайської трагедії тощо.

Глава фракції «слуг» Давид Арахамія зазначав, що ТСК вивчить зокрема і плівки, на яких фігурує кум Путіна Віктор Медведчук. 

«Справа вагнерівців»

У серпні 2020 року Білорусь віддала Росії затриманих у Мінську найманців ПВК «Вагнера», попри те, що Україна оголосила їм підозру за злочини на Донбасі. А через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що «візит» бойовиків «Вагнера» до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам його очільник Андрій Єрмак, назвавши її такою, що є не на часі через анонсований обмін полонених.

П’ятий президент України Петро Порошенко у грудні 2020 року заявив, що саме він особисто санкціонував у 2018 році операцію із затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера». Переконує, що нинішня влада її зірвала.

Єрмак заперечує, що таку операцію українські спецслужби проводили.

На початку березня 2021 року у Держбюро розслідувань повідомили, що таки розслідують справу про зрив операції щодо затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера» і хочуть допитати зокрема Єрмака. Але чи зробили це, не відомо.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: