• Головна
  • Новини
  • У Покровську біля ОВК №50 сутички, журналістів та спостерігачів не пускають на засідання

23.07.2019, 21:45

У Покровську біля ОВК №50 сутички, журналістів та спостерігачів не пускають на засідання

У Покровську ОВК №50 позбавила права бути присутніми на засіданні кандидатів, спостерігачів та журналістів

Про це повідомляє ОПОРА.

Окружна виборча комісія №50 (м. Покровськ, Донецька область) вирішила позбавили права присутності на засіданні низки суб’єктів виборчого процесу, а також представників засобів масової інформації. Наразі з приміщення, де відбувається прийом виборчої документації, нікого  не вилучили, бо чекають консультацій від Центральної виборчої комісії. Відповідну постанову ОВК прийняла 23 липня.

Окружна виборча комісія, як зазначено у постанові, позбавила присутності на засіданні кандидатів у депутати, довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів від політичних партій, кандидатів та громадських організацій, а також представників ЗМІ, не акредитованих в ЦВК. Обґрунтувала ОВК це тиском на комісію під час безперервного засідання, можливою загрозою життю та здоров’ю членів ОВК, а також з метою недопущення зриву виборчого процесу.

Спостерігачка повідомляє, що незважаючи на постанову, наразі права перебування на засіданні ніхто  ще не обмежував, оскільки ймовірно ОВК чекає консультативного роз’яснення з боку ЦВК щодо вищезгаданої постанови.

Відповідно до частини 3 статті 34 Закону «Про вибори народних депутатів України» на засіданні окружної виборчої комісії мають право перебувати без дозволу чи запрошення мають право бути присутніми кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій, офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від одного суб’єкта) та представники ЗМІ (не більше двох від одного ЗМІ).

«Позбавити вищезгаданих осіб права присутності можна лише у випадку, коли вони протиправно перешкоджають проведенню засідання виборчої комісії. Таке рішення, відповідно до частини 5 статті 34 Закону «Про вибори народних депутатів України» повинно бути вмотивованим та прийматися не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії присутніх на засіданні комісії. Крім того, таке рішення може бути прийняте лише щодо конкретних осіб, які перешкоджали роботі комісії, а не загалом обмежувати право присутності на засіданні всіх суб’єктів, які наділені цим правом. Зважаючи на те, що у мотивувальній частині постанови відсутня інформація яким чином відбувалося перешкоджання і хто його здійснював, а також те, що санкція передбачена в рішенні виборчої комісії не є індивідуально спрямованою – є обґрунтовані сумніви щодо правомірності зазначеної постанови» – зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області Анастасія Прокопенко.

Нагадуємо, що 23 липня станом на 14 годину ОВК №50 не продовжила засідання та прийом протоколів з ДВК. Спостерігачі ОПОРи раніше повідомляли, що 22 липня в окрузі №50 виявили розбіжності у протоколах – голову ОВК забрала «швидка», а вночі того ж дня, поліція посилила охорону ОВК №50.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: