• Головна
  • Новини
  • У Оброшинській громаді презентували звіт про стан реалізації і захисту права на працю в умовах воєнного стану

26.05.2024, 15:57

У Оброшинській громаді презентували звіт про стан реалізації і захисту права на працю в умовах воєнного стану

17 травня експерти «Центру політичних правових досліджень «СІМ» у межах діяльності коаліції правозахисників Української Гельсінської Спілки з прав людини провели презентацію звіту за результатами дослідження «Право на працю та особливості його реалізації і захисту в умовах правового режиму воєнного стану на підставі інструментів моніторингу «Місцевий індекс прав людини» (на прикладі Оброшинської територіальної громади Львівської області)».

Як повідомляють організатори, звіт підготовлений у межах проєкту «Правосуддя для людей, які постраждали від російської агресії» за підтримки чеської організації «People inNeed» і є одним з цілого комплексу досліджень по усій території України, які спрямовані на виявлення рівня реагування громад на виклики реалізації прав, свобод та інтересів громадян в умовах правового режиму воєнного стану за рахунок власних повноважень та ресурсів.

«Одним із важливих розділів методології моніторингу Місцевого індексу прав людини є «Самореалізація», що передбачає оцінку зусиль громад із забезпечення права на працю та умов його реалізації на підставі нормативних позитивних зобов’язань. Зважаючи на місце права на працю у каталозі прав людини, побудова публічного управління за принципом субсидіарності вимагає концентрації зусиль органів місцевого самоврядування щодо забезпечення особі за місцем її проживання можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується або ж в рамках розвитку умов для зайняття підприємницькою діяльністю», - розповів провідний експерт-розробник, кандидат юридичних наук Олег Ільницький.

Згідно з результатами дослідження, Оброшинськатериторіальна громада є одним з прикладів спроможних тергромад у Львівській області завдяки активному підходу, в тому числі, із застосуванням проектних методик діяльності при вирішенні проблемних питань. У громаді затверджена Стратегія розвитку до 2027 року та План заходів з її реалізації завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), залучений власний трудовий потенціал до виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, створений один із перших у регіоні Центр життєстійкості длякоординації громади, держави та приватних осіб.

Про спроможність свідчать також як власні виробничі потужності на території громади, так і залучені релокованібізнес-проєкти з початку повномасштабного вторгнення.

Також окремими секторами розробки і виконання місцевих програм у сфері самореалізації, підтримки підприємництва, участі у профілізації підготовки фахівців, експерти Проєктупідготували рекомендації щодо підвищення рівня ефективності зусиль.

Усі висновки і рекомендації скеровані до керівництва громади, Мінсоцполітики та правонаступника Мінвідновлення в частині розбудови регіональної політики, а оприлюднені на інтернет-сторінках Української Гельсінської спілки з прав людини та Місцевого індексу прав людини, оскільки вони важливі не лише для досліджуваної громади, але й для розбудови спроможності місцевого самоврядуваннязагалом.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

Україна повернула з російського полону 71 бійця та 4 цивільних

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: