Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


05.12.2023, 19:50

У Міжнародний День Волонтера - про проблеми

Дякуємо кожному, хто допомагає Україні. А це і мільйонна армія волонтерів не лише в нашій країні, а й поза її межами. У Міжнародний День Волонтера як ніколи актуально наголосити, що у волонтерській роботі не потрібно вставляти палиці в колеса, а навпаки усіляко підтримувати, тим більше в Україні, коли триває російсько-українська війна і підтримка військових, внутрішньо переміщених осіб, звичайних українців вкрай необхідна.

З 1 грудня Кабмін, згідно з постановою №953 від 5 вересня 2023 року «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» запровадив нові правила ввезення гуманітарної допомоги через використання автоматизованої системи реєстрації з переліком товарів. До 1 квітня 2024 року можна подавати ще паперові декларації, але увага (!) змінив форму, що призвело до помилок у заповненні документів, а відтак черг на кордонах, затримки у постачанні допомоги.

Тим більше, що за помилку при заповненні декларації або невчасно поданому звіті протягом 90 днів про видачу гуманітарної допомоги громадська організація блокуватиметься на шість місяців у Єдиному реєстрі.

До прикладу, нині зареєстровані більше 650 кримінальних справ щодо зловживань під час завезення допомоги. Уточнююче питання – а скільки серед цих справ відкрито по чиновниках на місцях, які мали стосунок до розкрадання гумдопомоги. Тому варто не перешкоджати у роботі волонтерів, а навпаки стимулювати їх. Правоохоронні органи мають ретельніше перевіряти постачання гуманітарних вантажів у надзвичайно великих масштабах, до прикладу вже понад півроку не знайдено власників підпільного складу на тисячу піддонів на Львівщині. 

...То хто ж схибив у Міністерстві соціальної політики України волонтерів та все українське суспільство – спочатку говорили, що все залишається без змін до 1 квітня, а вже опівночі 1 грудня нововведення були впроваджені.  І таким чином створили ще один привід створення ІПСО для російської пропаганди у світі… 

Джерело: https://censor.net/ua/b3459686

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: