• Головна
  • Новини
  • У Львові хірурги прооперували киянина з двома рідкісними патологіями

10.09.2020, 19:33

У Львові хірурги прооперували киянина з двома рідкісними патологіями

Хірурги відділення судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні успішно прооперували киянина, у якого діагностували дві рідкісні патології. Такі захворювання фіксують всього один-два випадки на мільйон. Оперувати пацієнта у столиці не ризикнули.

Про це повідомляє Zahid.net.

У 42-річного киянина Віталія під час планового обстеження в одній із київських клінік виявили на шиї гемодектому, пухлину, що виникла внаслідок генетичної мутації. При цьому пухлини були і справа, і зліва. Пухлину, що була справа, чоловікові видалили у Києві. А ось ту, що була зліва, оперувати відмовилися, порадили не рухати, бо поруч була ще одна, судинна пухлина, що утворилася навколо сонних артерій, йдеться у повідомленні.

“В обласній київській лікарні судинний хірург, до якого я ходив на консультацію, порадив їхати до Львова, в обласну лікарню, до професора [Ігоря] Кобзи. Його телефона не дав, але ми швидко його знайшли і наприкінці січня я вже був у Львові. Домовилися, що оперувати будуть 30 березня. Але прийшов коронавірус, карантин і операцію довелося відкласти”, – розповів чоловік.

Зазначається, що коли наприкінці серпня Віталій ще раз приїхав до Львова, під час обстеження пухлин лікарі побачили, що вони збільшуються у розмірах, є загроза крововиливу, тому почали терміново готувати пацієнта до операції.

Як пояснив судинний хірург Ігор Кобза, хемодектома – це пухлина, що розвивається з нервового вузла і виникає внаслідок генетичної мутації. Проявляється, як правило, після 30 років.

Однак випадок Віталія був складнішим. У нього, окрім хемодектоми великих розмірів, була ще одна рідкісна вроджена патологія – артеріовенозна мальформація, тобто величезне розширення вен, які були сполучені з артеріями, і які у будь-який момент могли розірватися. За словами лікаря, навколо сонних артерій утворилася ще одна судинна пухлина.

Спершу планували ці дві патології забирати у два етапи. Утім, Віталію пощастило, бо двох надскладних рідкісних захворювань він позбувся за одне оперативне втручання. Операція тривала майже п’ять годин, йдеться у повідомленні. На щастя, обійшлося без ускладнень.

  • ,
  • ,
  • За темою

    Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: