• Головна
  • Новини
  • У Львові врятували 8-річну дівчинку з аномально великим шлунком

23.05.2024, 12:21

У Львові врятували 8-річну дівчинку з аномально великим шлунком

Спеціалісти Дитячої лікарні святого Миколая прооперували 8- річну дівчинку, яка упродовж трьох років страждала від нудоти та блювання. У неї була вроджена аномалія, яка паралізувала роботу шлунково-кишкового тракту

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Дитина почала відставати у фізичному розвитку

Пацієнтака - третьокласниця Василина Приступа зі Львівщини. У дівчинки почалися проблеми зі шлунком ще в садочку. Дитина скаржилася на біль в животі та нудоту, і з часом ці симптоми почастішали. Василинка щонайменше раз на тиждень блювала та почала відмовлятися від їжі, однак лікарі не могли встановити причину недуги. Згодом, окрім поступового погіршення самопочуття, батьки помітили, що вона також відставала від однолітків у фізичному розвитку - за час навчання у першому класі взагалі не підросла.

"Болі в животі та блювота лише посилювались. І одного дня Василинка опинилася в лікарні зі зневодненням. Медики виявили, що у маленької пацієнтки аномально великий шлунок. Він розтягнувся настільки, що опустився аж до тазових кісток дитини", - розповіли у медоб’єднанні Львова.

У Львові врятували 8-річну дівчинку з аномально великим шлункомФото: Перше медичне об'єднання Львова

Коли батьки Василини звернулися по допомогу до Дитячої лікарні святого Миколая, дівчинка ще більше відстала у розвитку і блювала вже раз на 2-3 дні.

Діагноз - хронічна часткова кишкова непрохідність

Медики після ретельного обстеження встановили дитині діагноз: хронічна часткова кишкова непрохідність. Їжа дуже погано проходила до кишківника Василини, затримувалась у шлунку і розтягувала його. Причиною порушення роботи шлунково-кишкового тракту була вроджена анатомічна особливість.

"У Василинки її аорта та брижова артерія - це дві такі судини в животі людини - від народження розташовані так, що, ніби пінцетом, затискають перехід між дванадцятипалою і тонкою кишкою. Таким чином їжа не могла нормально проходити кишківником і все, що вище непрохідності - розтягувалось. А, коли місця в шлунку вже не залишалось, то дитина блювала", - пояснив завідувач хірургічного відділення Лікарні Святого Миколая Денис Конопліцький.

Операція пройшла успішно

Допомогти дівчинці можна було лише шляхом хірургічної корекції аномалії. Василину прооперували у найменш травматичний спосіб - лапароскопічно. Через п’ять проколів по п’ять міліметрів хірурги відділили дванадцятипалу кишку від навколишніх тканин, повернули її у більш вертикальне положення та опустили нижче судин, які її стискали. Загалом операція тривала близько трьох годин і минула успішно. Наразі Василина вже нормально їсть та добре почувається.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: