15.07.2019, 12:43

У Львові відзначили 125-річчя українського футболу

У товариському матчі з нагоди 125-річчя українського і львівського футболу на «Арені Львів» зірки львівських «Карпат» мінімально перемогли зірок національної збірної України, повідомили у Федерації футболу Львівщини.

Близько 5-ти тисяч уболівальників та почесних гостей зібралися на трибунах одного з найкращих стадіонів нашої країни, аби на власні очі побачити футбольних легенд. А їх цього недільного вечора завітало до міста Лева чимало. 

Символічно, що в очній дуелі зійшлися футболісти, які свого часу захищали честь головної команди нашої країни, і гравці «Карпат», які 50 років тому встановили унікальне досягнення – стали першою і єдиною командою Першої ліги, що завоювала Кубок СРСР. Судити це протистояння, яке складалося з двох таймів по 35 хвилин, довірили одному з кращих арбітрів сучасності Юрію Можаровському, якому на лініях допомагали Віктор Кравченко та Олександр Бриндза.

У першій половині зустрічі на футбольному полі у складі «синьо-жовтих» запалював Руслан Ротань, котрий сьогодні тренує молодіжну збірну України, а у складі «карпатівців» – Михайло Гурка. Саме вони найчастіше загострювали гру попереду. Незадовго до свистка на перерву реальний момент упустив куратор і меценат національної збірної України серед ветеранів Олег Собуцький, котрий із декількох метрів не влучив у порожні ворота після ювелірної передачі Ротаня. Перед цим небезпечно пробив Гурка – лише майстерність Віталія Реви врятувала збірників.

У другій 45-хвилинці Артем Федецький і Володимир Єзерський одягнули зелено-білі футболки і зіграли вже за «Карпати», яким вони присвятили чимало років своєї ігрової кар’єри. Гучними оплесками вітали львів’яни Мирона Маркевича, який попри свій поважний вік дає перцю на футбольних полях. Надалі обидві команди лише додали в атакувальних діях, граючи на зустрічних курсах.

Нагоди для взяття воріт створював Руслан Ротань, однак Олегові Собуцькому щоразу дещиці не вистачало, аби їх результативно завершити. Жвавості «Карпатам» додав Федецький, котрий на швидкості вибігав на ворота суперника. В одному з епізодів Едуард Цихмейструк обіграв Богдана Стронціцького і вже, мабуть, бачив кулястого в сітці, однак Тарас Павліш самовіданно кинувся під м’яч.

Ніхто не хотів поступатися. Такий футбол подобався глядачам на трибунах, які гучними скандуваннями гнали «карпатівців» уперед, вимагаючи голів. І гол таки відбувся. Під завісу зустрічі не порозумілися Андрій Донець, котрий вийшов на заміну, та Віталій Рева. Перший віддав пас назад голкіперу, проте той, схоже, не очікував цього, і шкіряний закотився у ворота – 0:1.

Як і 14-го липня, 1894-го року, на території сьогоднішнього львівського Стрийського парку, де відбувся перший офіційний показовий поєдинок між командами товариства «Сокіл» зі Львова та Кракова (з цього моменту, нагадаємо, бере початок історія українського футболу), все вирішив один-єдиний гол. Усі учасники цього поєдинку, в тому числі бригада арбітрів, отримали пам’ятні медалі.

До слова, кожен охочий міг на стадіоні зробити світлину з Кубком світу, який цьогоріч у червні завоювала юніорська збірна України (U-20), із копією Кубка СРСР, який 1969-го виграли львівські «Карпати», і Кубком регіонів ФФУ, який торік у червні здобула аматорська збірна Львівської області.

Перед, у перерві та після цього матчу на «Арені Львів» Президент Української асоціації футболу України Андрій Павелко та Голова Федерації футболу Львівської області Олександр Шевченко вручили почесні відзнаки та пам’ятні нагороди людям, які активно розвивають і популяризують футбол на Львівщині – ветеранам львівських «Карпат», тренерам, небайдужим меценатам, футбольним функціонерам, зокрема президентам не лише професіональних, а й аматорських футбольних клубів Прем’єр- та Першої ліг Львівської області. Окрім цього, відбулося нагородження збірної Львівської області, яка нещодавно тріумфувала в чемпіонаті України серед ветеранів вікової групи від 55-ти років і старші, присвяченому пам'яті гравця київського «Динамо» і збірної СРСР Віктора Матвієнка. 

Загалом святкові урочистості з нагоди відзначення 125-річчя українського і львівського футболу розпочалися цього дня в Стрийському парку біля пам’ятника на місці першого футбольного матчу в історії нашої країни. Президент Української асоціації футболу України Андрій Павелко, Голова Федерації футболу Львівської області Олександр Шевченко, видатні футболісти – віце-президент УАФ, володар срібної бутси Олег Протасов та «карпатівець» Артем Федецький поклали до монумента квіти.

Окрім цього, тут відбулося спеціальне погашення марки і пам’ятного конверта, виданих львівським відділенням «Укрпошти» і товариством філателістів Львова. Вони є колекційними і розійдуться по всьому світові, зокрема по музейних фондах. За цим урочистим дійством спостерігали не лише сотні львів’ян і почесних гостей, а й батьки понад двох сотень дітей – вихованцями футбольних шкіл і клубів Львова і Львівщини.

Юні футболісти на чолі з тренерами отримали від Української асоціації футболу України та Федерації футболу Львівської області комплекти футбольних м’ячів, а на завершення відтворили перший матч на території Стрийського парку. Зірки національної збірної України – Зірки «Карпат» 0:1

Гол: Донець (68, автогол)

Україна (стартовий склад): Рева Віталій, Шершун Богдан, Іщенко Микола, Дем’яненко Анатолій, Єзерський Володимир, Протасов Олег, Максимов Юрій, Федецький Артем, Ротань Руслан, Мирон Маркевич, Олег Собуцький

Тренер-гравець: Анатолій Дем’яненко.

«Карпати» (стартовий склад): Стронціцький Богдан, Різник Володимир, Сапуга Андрій, Шеремета Володимир, Яремчук Олег, Чижевський Олександр, Уштан Володимир, Гурка Михайло, Покладок Андрій, Кудінов Юрій, Лапко Микола

Тренери: Ігор Кульчицький, Ростислав Поточняк.

Начальник команди: Габор Вайда.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: