• Головна
  • Новини
  • У Львові відкрився перший в Україні абілітаційний центр для людей, які постраждали від війни

07.03.2024, 16:28

У Львові відкрився перший в Україні абілітаційний центр для людей, які постраждали від війни

За допомогою коучів, психологів та фізичних терапевтів поранені ветерани та цивільні протягом трьох тижнів вчаться автономності в інклюзивному просторі та поза його межами

Про це повідомляє "Еспресо.Захід", пише Вест Ньюз.

Як розповідають організатори, центр відкрили за ініціативи "Альянсу громадського здоровʼя" у співпраці з Національним реабілітаційним центром "Незламні".

"HAB | Lviv Habilitation Center" – перехідний безбарʼєрний простір, що надає можливість безпечно пережити досвід війни, щоб рухатися далі. Тут отримують нові навички ветерани та цивільні, що вже пройшли фізичну реабілітацію у Центрі UNBROKEN та потребують адаптації до нових умов життя. 

Площа абілітаційного центру – 660 м.кв. Він має 9 кімнат і 27 спальних місць. Планується, що за рік абілітацію тут зможуть пройти 300 резидентів.

Фото: Lviv Habilitation Center


Фото: Lviv Habilitation Center

Абілітаційний процес максимально подібний до того, що чекає на ветеранів та поранених цивільних вдома. Резиденти (так називають жителів Центру) самостійно готують їжу, відвідують магазин та пересуваються громадським транспортом. 

Також тут постійно організовують різноманітні лекції, майстер-класи та поїздки на культурні заходи. 

"Цей Центр абілітації має дуже прагматичну мету. В центрі "Незламні" ми лікуємо гостру травму, ми проводимо гостру первинну реабілітацію, але наступний крок, коли людина вже реабілітувалася, має певні навики жити новим стилем життя, цей Центр абілітації є наступним кроком, де ти приходиш і починаєш функціонувати з підтримкою. Але ти робиш більше самостійних речей, ти маєш більше ресурсів для пізнання, ти маєш зробити свої перші кроки самостійно. Це важливий момент, яким треба доповнювати кожний реабілітаційний центр", – каже Олег Березюк, керівник психосоціального напрямку центру "Незламні".

Першими резидентами абілітаційного центру стали Яна Ковальова – бібліотекарка з Авдіївки, яка внаслідок бойових дій втратила ногу, та Ілля Дмитришин – військовослужбовець ДШВ, був поранений під час оборони України.

Фото: Lviv Habilitation Center

Як повідомляють у Центрі, за прогнозами, після перемоги у війні в Україні буде понад 5 мільйонів представників ветеранського середовища: ветеранів, їхніх родин та сімей загиблих. За даними Міністерства у справах ветеранів нині в Україні вже зареєстровано понад 851 068 ветеранів війни. В умовах активної фази воєнних дій ця шалена кількість людей, що потребують допомоги, тільки збільшуватиметься. Саме тому відкриття першого в Україні Абілітаційного центру має на меті стати опорним пунктом для тих, хто продовжує життєву подорож в новому контексті.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: