• Головна
  • Новини
  • У Львові у колишній російській школі хотіли набрати російські класи, що заборонено законом

07.03.2020, 23:15

У Львові у колишній російській школі хотіли набрати російські класи, що заборонено законом

Як повідомили у міському управлінні освіти, від керівника ліцею № 45 буде відібрано пояснення щодо ситуації, що виникла із формуванням класів з мовою викладання національних меншин. Відтак, до директора буде застосоване покарання у вигляді догани.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Як пояснила керівник міського управління освіти Зоряна Довганик, на сайті ліцею справді було розміщено оголошення про набір дітей на навчання українською та мовою національної меншини, що є порушенням. Адже законодавством передбачено, що формування класів з викладанням мовою національних меншим можливе лише за зверненнями батьків. Окремий клас може бути сформований, якщо школа отримає більше, ніж 5 таких заяв.

«Мова навчання у всіх школах є державною. Якщо є звернення батьків про навчання мовою національних менших, такі класи можуть формувати. Але це стосується тільки початкової школи. У базовій школі 80% навчання має проводитись державною мовою», — пояснила Зоряна Довганик.

Також на сайті ліцею № 45 були розміщені старі документи. Відтак, керівникові ліцею скерували доручення надати пояснення, опісля чого буде застосовуватись та чи інша міра покарання.

Додамо, що ліцею № 45 - це колишня російська школа. 

Довідка.

Закон “Про повну загальну середню освіту” передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Дана новація – результат деталізації положень Закону “Про освіту”. Відповідна стаття документа була написана за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Отже, перша модель передбачена для корінних народів України, що не проживають у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка цю мову захищала б та розвивала. Найперше йдеться про кримських татар.

Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі:

  • материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі;
  • у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою;
  • зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Третя модель працюватиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також що проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Там початкова школа також буде мовою меншини разом із вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: