• Головна
  • Новини
  • У Львові презентують унікальне видання "Борщівська народна сорочка"

07.05.2019, 23:01

У Львові презентують унікальне видання "Борщівська народна сорочка"

Вийшла друком чудова праця подружжя Людмили та Олексія Покусінських «Борщівська народна сорочка». У травні цього року її презентуватимуть в Києві та Львові.

Книга пропонує читачам невеликий історичний екскурс від найдавніших часів до сьогодення, через історію Великого Поділля до суспільно-політичного і культурного розвитку громади кінця XIX – початку XX ст. у межиріччі нижніх течій Серету і Збруча при впаданні в Дністер. 

Уперше подано створені авторами карти-ілюстрації, у яких використано, основні принципи оформлення карт, картографічна семіотика і сучасні географічні реалії: «Нова карта Великого Поділля, укладена згідно з давніми і новими відомостями про великі і малі землі Подільські з середини XIV до початку XX століття» та «Карта буття Борщівської народної сорочки кінця XIX – початку XX століття на полудневих землях між Серетом і Збручем, відтятих Дністром». 

Розглянуто художні і технологічні особливості чоловічої і жіночої борщівської народної сорочки всієї досліджуваної території, за якими здійснено класифікацію і розділення на Серето-Дністровський і Збруцько-Дністровський кути та їх осередки, доповнено ілюстраціями. 

Значну частину книги займає альбомно-ілюстративний розділ з 144 святковими жіночими і чоловічими борщівськими народними сорочками, розміщеними згідно з їх поділом на кути та осередки. Сорочки, які увійшли до видання, досліджені під час експедицій (2009–2015 рр.) по селах краю та у приватних колекціях. До кожної сорочки створені авторами ілюстрації-схеми, котрі достеменно відтворюють техніки, способи вишивки та відкривають навіть найдрібніші деталі орнаменту. Всі досліджувані матеріали датовані кінцем XIX – початком XX століття.

Видання призначене для студентів, викладачів, мистецтвознавців, поціновувачів борщівської народної сорочки, широкого кола читачів, усіх, хто прагне навчитися вишивати традиційними швами, відроджуючи українську народну вишивку. 

Рецензенти: Т. Кара-Васильєва, доктор мистецтвознавства, академік Національної академії мистецтв України, професор, заслужений діяч мистецтв України; Р. Шмагало, доктор мистецтвознавства, професор, декан факультету історії та теорії мистецтв Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України.



Людмила та Олексій Покусінські висловлюють щиру вдячність усім хто люб’язно надав можливість опрацювати борщівські народні сорочки: людям, які проживають у селах між Серетом і Збручем аж до Дністра та приватним колекціонерам.

Особливу подяку автори висловлюють мережі магазинів «Світ льону» та особисто Ользі і Володимиру Бурякам за допомогу у виданні книги.

Ось як зокрема повідомляє на своїй сторінці у соцмережі подружжя Покусінських: «Вітаємо, шановні друзі! Раді вам сповістити інформацію про презентації у Києві та Львові. Презентація у Києві 11.05.2019 з 15.30 – до 18.00 в Центрі Української Культури та Мистецтва 2 поверх вул. Хорива, 19-В, станція метро «Контрактова площа».

Презентація у Львові 18.05.2019 о 13.00 в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка, вул. Драгоманова, 5 Ціна на презентаціях книги «Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції». – 1400 гр.; Ціна в роздріб – 1500 гр.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: