14.02.2021, 20:55

У Львові презентували книгу про різдвяні звізди

У виданні зібрали описи символів, розповіли про техніку виготовлення та історію звіздарства в Україні.

Про це повідомляє Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, передає "Еспресо.Захід".      

14 лютого у Львівському палаці мистецтв презентували книгу "Творці різдвяних звізд", яку видали за сприяння та підтримки Львівського музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького.

У музеї зазначають, що ходу звіздарів започаткували саме в них. Відтоді фестиваль "Спалах різдвяної звізди" став однією з традицій святкування Різдва у Львові. Це надихнуло наукових та громадських діячів створити науково-популярний збірник "Творці різдвяних звізд".

Книжка досліджує явище народної творчості – звіздарство. Тут розповідають про символіку "зорі", "зірки", "звізди" у Святому Письмі, в українських колядах, в образотворчому мистецтві; класифікацію конструкцій різдвяних звізд за різними критеріями з описом технологій їх виготовлення: відродження звіздарства в сучасних умовах, творчі біографії майстрів-творців різдвяних звізд, перелік державних закладів та організацій, громадських товариств, які сьогодні займаються популяризацією явища звіздарства; історію звіздарства в Україні в фотоматеріалах з приватних архівів Зенона Боровця та Юлії Гризлюк.

Видання доповнили ілюстративним матеріалом фотографій різдвяних зірок різних конструкцій, поштовими листівками зі зображенням різдвяних звізд (з приватних колекцій Тараса Семущака, Зенона Боровця, о. Михайла Жеплинського, Богдана Жеплинського), відеоматеріалами про звіздарство.

Фото - Еспресо

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: