• Головна
  • Новини
  • У Львові на форумі лікарі обговорили епідеміологічну ситуацію ВІЛ

31.05.2024, 14:45

У Львові на форумі лікарі обговорили епідеміологічну ситуацію ВІЛ

У Львові відбувся форум лікарів, на якому обговорили епідеміологічну ситуацію щодо ВІЛ, вірусних гепатитів B та С, а також сифілісу у місті й області

Про це повідомляють організатори.

Фундація АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine) за підтримки Управління охорони здоров'я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради та Другого медичного об'єднання Львова продовжують серію заходів  для збільшення кількості тестувань на ВІЛ. Другий Форум з питань впровадження людино-центрованої моделі ВІЛ-тестування зібрав у Львові близько 70 лікарів.

Як відзначають у Центрі громадського здоров’я, кожна третя ВІЛ-позитивна людина в Україні не знає про свій статус. А це близько 90 тисяч людей. Більшість пацієнтів дізнаються про хворобу на тій стадії, коли інфекція вже розвинулася і в організмі починаються невідворотні процеси. Частка виявлення ВІЛ на пізніх стадіях сягає 57%.

"На жаль, сьогодні досі існують міфи та упереджене ставлення до ВІЛ, які впливають на пізнє виявлення інфекції. Фундація АнтиСНІД – США в Україні провела дослідження для визначення ключових бар'єрів, що перешкоджають тестуванню. Дослідження показало, що однією з причин пізнього виявлення є те, що медичні працівники не пропонують зробити тест на ВІЛ через поширену думку, що це хвороба певних "груп ризику". Через це лікарі "соромляться" запропонувати тест на ВІЛ "пристойній" на вигляд людині. Наша задача – розвіяти цей міф та пояснити, що ВІЛ не розрізняє соціальні статуси", – зазначила голова Фундації АнтиСНІД – США в Україні Ярослава Лопатіна.

форум лікарів у Львові

Фото: надали організатори

На Львівщині упродовж останніх трьох років виявлення ВІЛ-інфекції зросло майже на 70%. Однією з причин є те, що Львів є транзитною зоною для внутрішньо-переміщених осіб. Поширеність ВІЛ-інфекції за оперативними даними становить 194 випадки на 100 тисяч населення. У квітні 2024 року у Львові та Львівській області на обліку стояло близько 5 тисяч ВІЛ-позитивних осіб. Тим часом у 77% пацієнтів діагноз ВІЛ-інфекція встановлюється одночасно із діагнозом СНІД.

форум лікарів у Львові

Фото: надали організатори

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: