25.12.2019, 16:06

У Луцьку ПЦУ вперше святкує Різдво за новим стилем

У Православній церкві України вперше офіційно відбувається богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня, за новоюліанським календарем.

Місцем його проведення став Свято-Троїцький кафедральний собор ПЦУ в Луцьку, організатор – Волинська єпархія ПЦУ.

Як передає “Новинарня“, Різдвяна літургія, відповідно до анонсів, почалася в середу, 25 грудня, о 10:00. Очолив богослужіння митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич).

У першому Різдвяному богослужінні ПЦУ за новоюліанським календарем взяв участь ще один архієрей ПЦУ – єпископ Херсонський і Каховський Борис (Харко).

Владика Михаїл, запрошуючи до літургії, зазначав, що “розпочинати різдвяні святкування можна вже цього дня, акцентуючи увагу не на конкретній даті, а на події про прихід у світ Спасителя та на періоді від 25 грудня до 7 січня”.

На богослужінні у Троїцькому храмі у середу були присутні сотні православних вірян, і не лише з Луцька. Вони віталися словами “Христос ся рождає!”, “Христос народився! Щоб ти мені крепкий був!” тощо.

За словами присутнього на літургії отця Сергія, відзначити Різдво за новоюліанським календарем прийшли близько двох третин парафіян, які приходять на Різдвяну службу 7 січня: “Сама єпархія не очікувала такого напливу”.

Про святкування Різдва у Волинській єпархії 25 грудня виданню розповів парафіянин ПЦУ, історик і політолог Ростислав Мартинюк.
Він спеціально приїхав із Києва, щоб бути присутнім на першій Різдвяній літургії Православної церкви України 25 грудня в Троїцькому соборі в Луцьку.

За словами Мартинюка, дійство в Луцьку фактично запроваджує “перехідний період” щодо новоюліанського календаря в ПЦУ, але варто акцентувати увагу також на тому, що відлік цього “переходу” почався ще рік тому на Фанарі.

– Два архієреї. Що важливо: одразу два єпископи відправили богослужіння ПЦУ на Різдво 25 грудня. Це справді подія для Церкви.

Протиставлення не буде. Офіційно Волинська єпархія повідомляє, що цього дня починається цикл різдвяних свят, які триватимуть із 25 грудня по 7 січня. Тобто де-факто у Волинській єпархії будуть відзначати Різдво двічі. Це зроблено для того, щоб уникнути розмов про “протиставлення людей”, “конфлікт” і т. ін. Плюс ще немає рішення Синоду ПЦУ про перенесення цього свята.

Духовно вивірена дія. Обов’язково треба згадати, що Волинська єпархія отримала колективне звернення, підписане 2 тисячами людей – православних, звичайно, які таким чином виявили бажання святкувати Різдво за новоюліанським стилем (25 грудня). Це було зроблено ще восени. І тоді управління єпархії зазначило, що ці люди – які хочуть офіційно святкувати Різдво 25 грудня – мають розпочати Пилипівський піст, як належить православним християнам, не 28 листопада, а 15-го. Що ними і було зроблено з благословіння священноначалія.

Тобто це не данина моді і не просто розмови, що “весь світ святкує, то й ми святкуємо”. Це свідома християнська канонічна, духовно вивірена дія. І при цьому вона спрямована не те, щоб гармонізувати, привести до спільного знаменника “календарні” суперечності, які існують між диптихіальними церквами.
А нагадаю, що більшість диптихіальних церков – зокрема, найстаріші церкви диптиху, Вселенський та Александрійський патріархати – вони всі живуть за новоюліанським календарем.

Початок – рік тому на Фанарі. Ще одна цікава річ. 6 січня буде річниця вручення томосу Православній церкві України, яке відбулося в Константинополі, на Фанарі. Це вручення відбувалося [у Вселенському патріархаті] на свято Богоявлення. І в цій богоявленській службі 6-го, а не 19 січня, вже брали десятки архієреїв ПЦУ. Тоді ще не починали на такому рівні говорити про реформу церковного календаря, а де-факто багато архієреїв та парафіян Єдиної Помісної Православної церкви України долучилися до циклу святкування за новоюліанським календарем ще в січні 2019 року. Тоді 6 січня вони святкували не Різдво Христове, а Богоявлення, освячували воду та ін.

Потім вони брали участь у святкуванні Водохреща вдруге, 19 січня.

Такий самий підхід зараз фактично використовується у Волинській єпархії ПЦУ – для узгодження “календарної” дискусії церква йде на паралельне застосування двох календарів. Запроваджується перехідний період із паралельним святкуванням двонадесятих свят.

Тобто по факту на території України цей перехідний період запроваджується 25 грудня, а реально був початий нашими архієреями ще 6 січня 2019 року. Чи були тоді претензії до митрополита Епіфанія, владик Михаїла, Симеона, Олександра (Драбинка), які теж брали в цьому участь, нібито це були “неправомірні”, “неканонічні” дії? Не було! Навпаки. Тоді в Константинополі до чаші прийшли архієреї й парафіяни (і я теж мав честь причащатися, до речі) кількох церков, зокрема й ПЦУ.

Тож ми вже маємо прообраз того, як можна вирішити таку заполітизовану, забобонну проблему календаря в усіх православних церквах. Нагадаю, що сьогодні старостильними церквами залишаються Сербська, Грузинська, Єрусалимська і Московська.

Крім того, за старим стилем в Україні живуть католики східного обряду (УГКЦ – “Н”). І може бути так, що Православна церква України перейде на новоюліанський календар, а наші католики зберігатимуть старий стиль із Різдвом 7-го числа.

Дві фракції. Як мене здається, архієреї ПЦУ у своїй схильності до переходу на новий календар діляться приблизно 50/50. Так, намітилася група архієреїв, які виступають проти переходу на новоюліанський календар. Її представник, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій (Горобцов) навіть виступив із листом, у якому йдеться про те, що Донецька єпархія святкуватиме Різдво 7 січня.

Але потрібно ж зважити на те, що жодна православна церква не святкує Різдво за церковним календарем 7 січня. Просто за юліанським календарем приходить воно на 13 днів пізніше. Тоді як новоюліанський календар уточнює астрономічні дати.

При цьому різко проти висловлюються лише згаданий архієпископ Донецький Сергій, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), а також архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), який має певну перевагу, бо завідує зовнішніми церковними зв’язками та інформаційною політикою. І, схоже, Сергій зробив свою заяву, висловлюючи думку відповідної групи архієреїв.

З іншого боку, є більш-менш нейтральна сторона і є група архієреїв, які підтримують перехід. Серед них – не лише ті, хто зібрався на “новостильне” богослужіння в Луцьку.

Яке ставлення митрополита Епіфанія до того, що сьогодні відбувається в Луцьку? Митрополит не заборонив цього. Він фактично закликав православних брати участь у  дискусії щодо новоюліанського календаря і святкування Різдва 25 грудня. Сам він у цій дискусії, очевидно, участі не братиме.

Але ще один важливий момент. Ці дискусії, які відкрилися – щодо календаря, чи можна в церкві сидіти, чи мусять жінки бути в хустках, про вдосконалення тексту літургії, – вони є прерогативою Православної церкви України, бо вона стала автокефальною. І вона рішення приймає самостійно. І тепер Церква вустами свого предстоятеля закликає людей міркувати, висловлюватися на цю тему.

При цьому, звичайно, ніхто не збирається заганяти людей у “новий стиль”. Бо “силове” рішення справді може викликати нове розділення.

Фото: Новинарня

І що ще потрібно відзначити: схильність українців, українських парафій і священників до таких дискусій і новацій. Я і в попередні роки був свідком, як у багатьох парафіях в Києві священники намагалися проводити літургії 25 грудня. Вони не називали ці богослужіння різдвяними, але привчали парафіян, що цього дня слід відвідувати церкву. Посилали такі сигнали про те, що це має бути день Різдва.

Тож, можна сподіватися, ми вже невдовзі прийдемо до норми і називатимемо ялинки, подарунки, корпоративи – різдвяними, а не новорічними. А святкування Нового року не припадатиме на час передріздвяного посту, як це є зараз.

Фото - Новинарня

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: