22.03.2019, 16:21

Торік на Львівщині від туберкульозу померли 222 особи

Торік у Львівській області від туберкульозу померло 222 особи.

Про це повідомив Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

За 2018 рік у Львівській області зареєстровано 1 207 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання, з яких 60% складають хворі із заразними формами туберкульозу (виділення мікобактерій туберкульозу), що свідчить про пізнє звернення хворих за наданням медичної допомоги. 26 випадків туберкульозу органів дихання зареєстровано серед дітей віком до 17 років, найбільше хворіли діти у віковій категорії 1-4 роки (38,5 %). 

Серед  хворих  на  туберкульоз 70 % складають соціально  незахищені особи: непрацюючі  працездатного  віку,  особи,  які  повернулися  з  місць  позбавлення  волі  та особи, які  не  мають  постійного  місця  проживання.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке виникає в результаті інфікування мікобактеріями туберкульозу. Джерело інфекції - хвора на туберкульоз людина. Зараження найчастіше відбувається під час спілкування з хворою людиною при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплями мокротиння та слини. Один невиявлений хворий може заразити від 10 до 12 людей. Для дітей велику небезпеку становлять хворі родичі. 

Щоб не захворіти на туберкульоз потрібно вести здоровий спосіб життя, бути фізично активним, повноцінно і раціонально харчуватися, дотримуватися правил особистої гігієни, належних умов праці та відпочинку, уникати стресів, в робочому колективі своєчасно проходити профілактичні огляди. У дітей  методом профілактики  туберкульозу є вакцинація вакциною БЦЖ, здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя.

Довідка.

Туберкульоз проголошений глобальною небезпекою ще з 1993 року Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я. З метою привернення уваги до неї країн всього світу вирішено відзначати 24 березня, як Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме в цей день, 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив  про відкриття мікобактерії (збудника) туберкульозу (паличка Коха).  

В Україні епідемію туберкульозу оголошено з 1995 року, внаслідок чого згідно з Указом Президента України також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно, як і у всьому світі – 24 березня. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: