• Головна
  • Новини
  • Тарифи на комуналку можуть знову злетіти: що подорожчає

22.02.2021, 08:55

Тарифи на комуналку можуть знову злетіти: що подорожчає

В Україні витрати на комуналку за січень збільшилися на 800-1000 грн. Уже в кінці опалювального сезону може значно подорожчати електроенергія, крім того, постачальникам дозволять підвищити ціни на опалення і гарячу воду.

Про це пише Курс.

Як і на що виросли тарифи?

  • на розподіл газу (абонплата) - до 100%;
  • на холодну воду - на 22%;
  • на електроенергію - на 78 грн при споживанні понад 100 кВт * год.

І хоча під тиском Офісу президента облгазсбити і знизили заднім числом тарифи на газ до 6,99 грн за кубометр, вартість розподілу блакитного палива (т.зв. абонплата), яку платимо облгазам, зросла на 30-100%.

Також подорожчали холодна вода і електроенергія. Плюс до всього, через холодного січня споживання тепла збільшилася на 10% (разом з тим пропорційно зростуть і суми в платіжках). За підрахунками голови комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олега Попенко, в результаті суми в платіжках збільшилися на 800-1000 грн.

"Ще в грудні НКРЕКУ затвердила зростання тарифів на холодне водопостачання і водовідведення в середньому приблизно на 22% по країні. Гаряча вода та опалення також подорожчали в середньому на 12%. До всього, з 1 січня всі домогосподарства країни платять на 78 грн більше за електроенергію через скасування пільгового тарифу ", - розповідає Попенко.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 19 лютого сказав у Верховній Раді, що уряд прийняв цілих вісім кроків для того, щоб утримати вартість комуналки. Однак всі нововведення стосуються виключно газу, тепла та гарячої води.

Що прийняв Кабмін:

  • до кінця опалювального сезону тариф на газ не змінюватиметься;
  • гарячу воду і опалення також чіпати не будуть, але за це доведеться заплатити з бюджету;
  • після опалювального сезону розроблять нові тарифи (про це пізніше).

А всі, хто не має можливості оплачувати комуналку, можуть претендувати на субсидії. Шмигаль запевняє, що грошей вистачить на всіх, мовляв, тільки в січні на компенсацію високих витрат направили близько 5 млрд грн.

"Зараз в Україні 3 млн субсідіантов, ще 1,8 млн отримують пільги. Субсидій вистачить на всіх, хто цього потребує. Фінансування вже склало 5 млрд (в січні). Значно спростили доступ до субсидій, більшість отримує їх після звернення. 572 тис . сімей отримують близько 570 грн компенсації високих тарифів на електроенергії ", - підсумував прем'єр-міністр.

Саме відчутне подорожчання - для тих, хто опалює будинок електроенергією. Так, раніше ті, хто використовує 3000 кВт * год на місяць, могли платити всього 2,7 тис. Грн, а зараз - уже 5 тис. Грн. Тобто витрати виростуть на 1,3 тис. Грн.

Що може подорожчати після опалювального сезону?

  • газ (залежно від рішення Кабміну);
  • електроенергія (є кілька сценаріїв);
  • опалення і гаряча вода (утримувати ціни перестануть).

Кабмін ставить завдання до кінця року вартість газу залишити на рівні 6,99 грн за кубометр. Це планують зробити за рахунок введення річних цін. Один зі сценаріїв передбачає, що всіх споживачів автоматично переведуть на нові угоди.

"Якби Кабмін нічого не робив, міг би бути зростання цін. Але Кабмін цього не дозволить. Ми постараємося зробити так, щоб і до кінця року платили не більше 6,99 грн. Існує великий ризик, що якщо нічого не робити, ціна збільшиться . У нас є варіанти, як діяти ", - розповів в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко 16 лютого на форумі "Україна 30".

А ось тариф на електроенергію, ймовірно, буде рости вже з 1 квітня , у всякому разі в цьому впевнений Олег Попенко. За його словами, в Кабміні вже поміняли плани: спочатку хотіли підвищити ціни для тих, хто витрачає більше 300 кВт * год на місяць, тепер хочуть для тих, хто витрачає більше ніж 500 або навіть 1000 кВт * год.

У травні пройдуть конкурси на вибір керуючих компаній для обслуговування багатоквартирних будинків. Оскільки практично всі компанії працюють в умовах збитковості, Олег Попенко впевнений, що вже в травні вони підвищать вартість квартплати на 20%. Приблизно в цей же час більшість міст можуть затвердити нові тарифи на вивезення твердих побутових відходів.

Уникнути зростання тарифів не вдасться. І хоча влада не хоче псувати рейтинг, рано чи пізно Україні доведеться домовлятися про новий кредит з МВФ, а вони з регульованим тарифом на газ грошей не дадуть.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: