• Головна
  • Новини
  • Світові ціни на харчові продукти побили десятирічний рекорд

04.12.2021, 14:55

Світові ціни на харчові продукти побили десятирічний рекорд

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (СПО) дійшла висновку, що ціни на харчові продукти зросли через збільшення вартості зерна та молочної продукції.

Про це йдеться у дослідженні організації, передають Букви.

Індекс продовольчих цін СПО, що відстежує щомісячні зміни світових цін на “продовольчий кошик”, у листопаді становив 134,4 пункту, що на 1,2% перевищує рівень жовтня. Ціни зростають вже четвертий місяць поспіль та за 2021 рік додали 27,3%.

Ціни на молочні продукти збільшилися на 3,4%, адже зберігається посилений світовий попит на масло та сухе молоко у спробах виробників збільшити запаси в очікуванні дефіциту.

Індекс цін на зерно зріс на 3,1%. Також це на 23,2% більше листопада 2020 року. Зросли експортні ціни на кукурудзу, натомість ціни на рис залишалися стабільними. Основна причина зростання – ціни на пшеницю, які досягли найвищого рівня з травня 2011 року.

Підвищення зумовлене високим попитом на тлі обмеженого постачання, передусім – пшениці вищого ґатунку.

Ціни на рослинну олію у листопаді знизилися на 0,3% і відступили від історичного рекорду минулого місяця. Подешевшала соєва та ріпакова олія, ціни на пальмову олію залишалися стабільними.

Індекс цін на цукор зріс на 1,4% у порівнянні з жовтнем, що на 40% перевищує рівень торік. Підвищення зумовлено вищими цінами на етанол. При цьому пропозиція з боку Індії та позитивний прогноз щодо експорту з Таїланду ослабили тиск на ціни.

Ціни на м’ясну продукцію зменшуються вже четвертий місяць поспіль – на 0,9% проти жовтня. Зокрема, причиною є слабкий попит на свинину з боку Китаю, а ціни на овець різко впали через збільшення експортного постачання з Австралії.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: