Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


24.06.2023, 22:04

Сумщина в умовах воєнного стану

Сумська область розташована у північно-східній частині України, площею 23,8 тис. км² та населенням 1164,6 тис. мешканців. Межує з Харківською, Полтавською та Чернігівською областями, а також Курською, Білгородською та Брянською областями росії. Довжина державного кордону з російською федерацією - 563,8 км. На кордоні розташовані три пункти пропуску залізничного транспорту та п’ять – автомобільного.

Тут проживають 89% українців, понад 9 % росіян та майже 2 % інших національностей. Згідно з новим поділом Сумської області від 17 липня 2020 року  на Сумщині 5 районів: Сумський (19 громад, 446 тис мешканців), Конотопський (8 громад, 201 тис мешканців), Шосткинський (10 громад, 186 тис мешканців), Охтирський (9 громад, 124 тис мешканців) і Роменський (8 громад, 112 тис мешканців). 

На території області знаходиться 13 лижних баз, тоді як, наприклад, на Івано-Франківщині їх лише 6. Саме Сумщина дала найбільше призерів зимових Олімпійських ігор (які народилися, жили або тренувались у Сумській області й вибороли медалі).

Нещодавно у межах заходів Харківського пресклубу «Місцеві громади Сумщини в умовах воєнного стану. Відбудова» разом із колегами зі всієї України мав можливість побачити як живе і відбудовується Сумська область в умовах російсько-української війни.

Музей ганьби російських окупантів

У приміщенні телерадіокомпанії «Суспільне мовлення: Суми» місцеві журналісти та волонтери створили Музей ганьби російських окупантів.

Як розповів волонтер  громадського фонду «Суми» Павло Борисов, цей музей – це свідчення злочинів армії рф на українській землі. 

 «Перші експонати з’явилися тут завдяки українським воїнам, які привозили в редакцію речі з фронту. Так народилася ідея створення тут музею російської агресії», - додав він.

За його словами, частина експонатів потрапила у музей завдяки сумським журналістам, які привозять їх із російсько-української війни.

У сумському музеї можна побачити номери від російської техніки, каски, сухпайки, кулеметні стрічки, уламки смертоносної зброї. 

Крім того, подібну експозицію хочуть відкрити волонтери у Литві.

«Вишиванки війни» Світлани Волик

Світлана Волик – сумська дизайнерка, авторка бренду вишиванок «Своє», родом із Кропивницького, проте навіть через загрозу повномасштабного вторгнення росії в Україну, не залишала місто, хоча отримувала пропозиції виїхати працювати за кордон

Уже під час війни створила нові вишиванки, які є у Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та державного секретаря США Ентоні Блінкена. 

Світлана розповіла, що повномасштабне вторгнення росії вплинуло на її творчість. 

«Нещодавно відбувся показ вишиванок, присвячений країнам, які допомагають Україні під час  війни. Кожна сукня – це символ окремої країни», - розповіла майстриня.

Вона з розумінням ставиться до того, що дехто копіює її вишиванки із військовою тематикою. 

«Якщо мої вироби копіюють, то вони мають попит, цікаві іншим. Але ж це всього лише копії», - зазначила Світлана. 

Відео – 1 ч. 

Відео – 2ч. 

https://www.facebook.com/westukrnews/videos/3191179344516097

Сумський міський голова Олександр Лисенко вважає, що такі талановиті люди як Світлана Волик є тією рушійною силою, яка швидкими темпами веде Україну до світового визнання і наближає нашу Перемогу.

«Вишиванки «Своє» стали вже не тільки брендом одягу, але й брендом нашого міста – їх носять майже в усіх куточках світу. Ми пишаємося цим.  Впевнений, що коли кожен буде так ефективно працювати на своєму місці, наша Перемога не змусить себе чекати», - переконаний Олександр Лисенко.

Заагалом, за інформацією Сумської обласної військової адміністрації унаслідок збройної агресії російської федерації в області пошкоджено 16 пам’яток архітектури та містобудування, з них 4 пам’ятки національного значення.

Пошкоджень зазнали 5328 будівель та споруд на території Сумської області, з яких 3678 внесені до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: