• Головна
  • Новини
  • Суд зупинив проведення конкурсу на посаду судді ЄСПЛ від України

27.04.2019, 15:47

Суд зупинив проведення конкурсу на посаду судді ЄСПЛ від України

Окружний адміністративний суд Києва заборонив конкурсній комісії відбирати кандидатів до Європейського суду з прав людини від України. Причина — невідповідність процедури міжнародним стандартам.

Конкурсна комісія після рішення суду не може приймати документи від охочих стати суддями ЄСПЛ від України, проводити їхнє тестування, співбесіди та відбирати кандидатів, пише Громадське.

Також голова комісії тепер не може подати список суддів-кандидатів до Міністерства закордонних справ (яке передає його до Ради Європи) та робити будь-що для проведення конкурсу. Тобто конкурсна комісія не може провести конкурс суддів.

Українська Гельсінська спілка з прав людини оприлюднила ухвалу суду, у якій позивачем до Конкурсної комісії є директор Центру стратегічних справ спілки Михайло Тарахкало.

На думку УГСПЛ, конкурс судді до ЄСПЛ в Україні проводять з грубими порушенням тих вимог, які встановлює Рада Європи та власне українське законодавство.

«А саме із порушеннями принципу публічності, прозорості, відкритості та своєчасності, що звужує можливості проведення об’єктивного і незалежного конкурсного відбору та фактично унеможливлює обрання кандидата на посаду судді Європейського суду з прав людини від України у необхідний строк», — заявили у спілці.

Своє рішення Окружний адмінсуд Києва пояснив тим, що процедура конкурсу в Україні не відповідає міжнародним стандартам, зокрема терміни проведення конкурсу порушують рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) — це міжнародний судовий орган, рішення якого поширюються на всі держави-членкині Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод.

До ЄСПЛ входять 47 суддів, тобто по одному представнику від кожної країни.

У червні 2019 спливають повноваження судді ЄСПЛ від України Ганни Юдківської.

Відтак до цього часу Україна має визначити трьох кандидатів на посаду шляхом конкурсу. Після внутрішнього конкурсу кандидатів подають на розгляд Парламентської Асамблеї Ради Європи.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: