• Головна
  • Новини
  • Суд заборонив «Цитрусу» користуватися торговельною маркою, а сайт інтернет-магазину вже заблокували

12.01.2022, 17:22

Суд заборонив «Цитрусу» користуватися торговельною маркою, а сайт інтернет-магазину вже заблокували

Господарський суд Києва 4 січня заборонив «ЗТ-ІНВЕСТ» (групі компаній «Цитрус») користуватися торговою маркою та доменним іменем citrus.ua. 11 січня сайт мережі магазинів перестав працювати.

Ухвалу опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень, передає Громадське.

У компанії спершу не повідомляли, що припинення роботи сайту пов’язане з рішенням суду.  Натомість на Telegram-каналі «Цитрусу» написали, що на сайт здійснюють хакерські атаки. Згодом цей пост видалили.

Після цього в «Цитрусі» заявили, що їхній сайт заблокували «незаконним чином на підставі ухвали, що суперечить чинному законодавству».

У компанії додали, що запустили резервний сайт і працюють над повноцінним відновленням роботи основного. У «Цитрусі» зазначили, що подали до правоохоронних органів «відповідні скарги».

Що вирішив суд?

Суд ухвалив рішення за позовом «Е-Тікетс Сервіс Україна» — одного з акціонерів «Цитрусу». 

Згідно з вердиктом, сайт і домен компанії заблокують до вирішення спору між акціонерами, а роздрібну мережу компанії зобов’язали припинити торгівлю під торговою маркою «Цитрус». 

Відповідно до рішення суду, під заборону будь-яких дій із ними потрапили кирилична та латинська торговельні марки «Цитрус», а також низка інших: «ЦИТРУС дискаунт» (CITRUS discount), «ЦИТРУС гаджети та аксесуари», eton, like.bike, AIR MUSIC та L.А.Р.Т.І.

Також суд заборонив «Укрпатенту» до набрання законної сили рішенням суду у цій справі вносити будь-які зміни до Державного реєстру на зазначені торговельні марки.

Зазначається, що такі заходи мають на меті гарантувати ефективний захист прав та інтересів заявника, тобто «Е-Тікетс Сервіс Україна».

Що кажуть у компанії?

У «Цитрусі» нам повідомили, що компанія вже подала документи для оскарження цього рішення, а також скарги на дії виконавців до правоохоронних органів та Міністерства юстиції України. Апеляцію вже відкрили.

Водночас у компанії сказали, що в рішенні суду йдеться не про назву «Цитрус», а про старі логотипи. За словами представниці, на сьогодні компанія використовує торгову марку, яка не є спірною.

У чому суть конфлікту?

Одеські бізнесмени Топал і Зінченко заснували компанію «ЗТ-ІНВЕСТ» ще у 2000 році, кожному дісталася доля у 50%. У 2019 році мережа магазинів «Цитрус» значно виросла: увійшла до списку 30 найдорожчих компаній в Україні та оцінювалась у 65 мільйонів доларів. Нині магазини компанії є в 11 містах України.

У серпні 2020 року Григорій Топал намагався без відома бізнес-партнера передати права на низку торгових марок, які належать «ЗТ-ІНВЕСТ» (зокрема й марки, пов'язані з «Цитрусом»), своїй власній компанії «Т-Рент».

Однак для цього передання майна мав зафіксувати «Укрпатент». Там реєструвати передання прав відмовилися через проблеми з оформленням документації. Тоді «ЗТ-Інвест» звернулося з позовом проти «Укрпатенту» до Господарського суду міста Києва.

Водночас інший співвласник «Цитрусу», Дмитро Зінченко, заявив, що Топал проводить рейдерське захоплення спільного бізнесу. Його колишня асистентка також писала, що через підтримку Зінченка їй спалили машину ㅡ у цьому вона звинуватила Топала.

У 2021 році до цієї корпоративної війни долучився ще один бізнесмен ㅡ Геннадій Корбан. Це колишній лідер партії «Укроп» та ексзаступник Ігоря Коломойського, який став власником 50% акцій компанії, — так він замінив собою Дмитра Зінченка.

Фото - RETAILERS.UA

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: