• Головна
  • Новини
  • Суд в Україні заарештував понад 400 сайтів: в чому причина і що буде далі

25.02.2021, 15:50

Суд в Україні заарештував понад 400 сайтів: в чому причина і що буде далі

Українських провайдерів зобов'язали обмежити доступ до більш, ніж 400 сайтів. Під обмеження потрапили українські ресурси і російські, такі як РБК і LiveJournal.

РБК-Україна розбиралося в ситуації та з'ясовувало, чи правда українці більше не зможуть користуватися цими сайтами.

Про що йде мова

За повідомленням Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, провайдери мають обмежити доступ до понад 400 сайтів. Відповідне рішення виніс Голосіївський районний суд Києва.

Згідно з матеріалами справи, в їх діяльності угледіли ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, - шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Під обмеження потрапили російські LiveJournal і РБК та низка інших, в тому числі українських ресурсів.

Удар по програмістах?

Як зазначає засновник сервісу "Опендатабот" Олексій Іванкін, рішення суду в нинішньому вигляді за протиправний контент блокує весь домен, а не конкретну сторінку.

"Через це буде заблоковано сервіс gist.github, де програмісти діляться один з одним кодом. Складно сказати, що гірше - такий закон або таке його виконання", - підкреслив він.

У той же час віце-прем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вже заявив, що не дасть заблокувати GitHub Gist.

Рішення суду оскаржить поліція

Джерело РБК-Україна в Національній поліції повідомило, що рішення Голосіївського райсуду буде оскаржено. За його словами, до правоохоронних органів звернулися із заявою про шахрайство, і поліція згідно норм КПК зареєструвала кримінальне провадження.

На суді заявник попросив заарештувати більш ніж 400 українських і російських сайтів. Джерело зазначає, що в судовому засіданні не брали участі представники поліції, ні прокуратури.

"Поліція і прокуратура будуть домагатися скасування цього рішення суду в апеляційному порядку", - зазначив співрозмовник.

"громадянин" образився на сайти

Як розповів РБК-Україна заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, якийсь громадянин вважає, що на цих сайтах розміщується порочить його інформація.

"Він подав заяву до суду, і суддя Голосіївського райсуду Плахотнюк вирішив накласти арешт на 426 сайтів, вважаючи їх "знаряддям злочину". Ми вважаємо це рішення абсолютно безмежним, незаконним, неправильним. Тому зараз воно буде переглядатися і вивчатися слідчим і прокурором", - додав Геращенко.

Нагадаємо, раніше Київський районний суд Харкова ухвалив заблокувати ряд Telegram-каналів за підривну діяльність. Рішення стосується таких каналів "Резидент", "Легітимний", "Картель", "Пліткарка".

Фото - РБК-Україна

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: