• Головна
  • Новини
  • Справа МН17: прокурори представили нові докази, що літак був збитий «Буком»

27.06.2020, 17:35

Справа МН17: прокурори представили нові докази, що літак був збитий «Буком»

У Нідерландах під час судового процесу щодо збитого над Донбасом у 2014 році літака рейсу MH17 прокурори представили записи, які свідчать про причетність підозрюваних до цієї справи.

Про це повідомляє NRC, пише Громадське.

«Підозрювані у справі MH17 у телефонній розмові повідомили незабаром після катастрофи, що їхня установка «Бук» збила літак. Це випливає з нових записів, що були представлені прокуратурою у п’ятницю», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, запис свідчить про те, що спочатку бойовики думали, що знищили український військовий літак.

Згідно з матеріалами, о 16:48, незабаром після катастрофи MH17 на сході України, підозрюваний Леонід Харченко зателефонував підозрюваному Сергію Дубинському і сказав: «Ми на місці. Ми вже збили «Сушку» (літак-винищувач — сленг).

Пізніше, о 19:52, Дубинський говорив телефоном з підозрюваним Олегом Пулатовим. Зокрема, він запитував: «Скажіть, стріляв наш «Бук» чи ні?» На що Пулатов відповів: «Бук» збив «Сушку».

Ці матеріали були оприлюднені у відповідь на запити на розслідування захисту Пулатова, які заявляли, що приділено мало уваги альтернативним версіям збиття МН17, зокрема тій, що борт начебто міг знищити український військовий літак.

Раніше повідомлялось, що у слідства у справі щодо збитого у 2014 році над Донбасом літака рейсу МН17 є свідок, який бачив, як їхав «Бук», солдатів в танкових шоломах і запуск ракети.

Зазначимо, підсудними у справі є троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію:

  • Громадянин РФ Ігор Гіркін-Стрєлков, тодішній «міністр оборони «ДНР»;
  • Громадянин РФ Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків;
  • Громадянин РФ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР».
  • Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного.

Їх усіх оголосили у міжнародний розшук. На засідання суду вони не з'являються.

У суді в Нідерландах з 8 червня до 3 липня триває друга частина засідань у справі щодо збиття літака Boeing рейсу МН17 у 2014 році над Донбасом. Попереднє слухання було 23 березня.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: