29.01.2021, 10:43

Сьогодні в Україні - День пам’яті Героїв Крут

Сьогодні, 29 січня, Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами.

Про це повідомляють #Букви.

Прихід до влади у Росії більшовиків у листопаді 1917 року становив загрозу для України. Вони прагнули встановити контроль над нашою країною.

7 січня 1918 року більшовики оголосили загальний наступ на Україну. У середині січня 1918-го вони встановили контроль майже на всьому Лівобережжі та просувалися на Київ. За таких умов 22 січня 1918 року Українська Центральна Рада ІV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки. Більшовицькі сили наступали на Київ з двох напрямків. 28 січня вони заволоділи ключовим пунктом української оборони на Чернігівщині – станцією Бахмач.

Проте 29 січня 1918 року на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

В березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

І хоча подвиг Героїв Крут згодом забули більш ніж на 70 років, а їхні могили за радянських часів зруйнували, подвиг під Крутами увіковічнений у пам’яті численних українців.

Президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова ОПУ Андрій Єрмак взяли участь у церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут. Вони поклали квіти до пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі у Києві.

25 січня минулого року у Києві відбулася масштабна реконструкція бою за завод “Арсенал”. Видовище на Арсенальній площі відбулося вже вчетверте. Бій за завод тривав саме на цьому місці у січні 1918 року між військами УНР та проросійськими більшовиками.

Фото - Букви

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: