• Головна
  • Новини
  • Сьогодні день Національного університету імені Франка

11.10.2021, 15:33

Сьогодні день Національного університету імені Франка

11 жовтня День університету відзначають у ЛНУ імені Івана Франка.

"Еспресо. Захід" опублікував кілька цікавих фактів про минуле та сьогодення одного з найстаріших навчальних закладів України та Східної Європи.

Історія університету

11 жовтня, хоча і є Днем університету, утім не є днем його заснування. Таким вважають 20 січня 1661 року. До речі, цієї зими у Львові святкували 360-річний ювілей університету. Саме 20 січня 1661 року король Польщі Ян ІІ Казимир підписав диплом, яким надав єзуїтській колегії у Львові "гідність академії й титул університету". Відтак заклад отримав право викладати всі університетські дисципліни та присвоювати вчені ступені бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. До слова - знайшлося чимало противників створення університету у Львові. Найбільш рішуче проти цього виступили в Краківському університеті.

Тодішнє приміщення університету було розташоване поблизу вулиці Краківської у центрі Львова. Крім того, навчальний заклад будував і купував нові приміщення, мав свою бібліотеку, а також  найбільшу у місті друкарню.

Уже через кілька років після заснування в університеті на філософському і теологічному відділах навчалося близько півтисячі студентів, а навчальний процес забезпечували вісім викладачів. Через століття кількість студентів збільшилася до 700 осіб, викладачів стало 15-17.  

Загалом університет складався з чотирьох факультетів: теологічного, юридичного, філософського та медичного.

Від часу заснування й аж до 1773 року Львівський університет перебував під контролем ордену єзуїтів, і був підпорядкований генералові єзуїтів у Римі. Навчальний процес тут проводився за програмою єзуїтських шкіл, розробленою ще наприкінці ХVІ століття.

 На відділі філософії навчання тривало 2-3 роки. Після закінчення цього відділу можна було здобувати богословську освіту. На теологічному відділі навчання тривало 4 роки. Тут вивчали історію церкви, Старий і Новий Заповіт, догматичне і моральне богослів'я, канонічне право, казуїстику, староєврейську мову. У середині і другій половині XVIII століття, із розвитком наукових знань, зокрема природничих наук, сталися зміни у навчальному процесі університету. Зокрема в 1744 році відкрили кафедру математики.

 У 1805 році уряд перетворив університет на ліцей, але в 1817 – знову відновив, уже з німецькою мовою викладання. Після Весни народів 1848-го українці та поляки розпочали активну боротьбу, щоби ввести свої мови в навчальний процес. У 1849 році на філософському відділі відкрилась кафедра української мови та літератури, яку очолив Яків Головацький –  відомий діяч "Руської Трійці". У 1862 та 1872 роках виникли кафедри з українською мовою викладання на богословському та правничому факультетах.

Упродовж другої половини ХІХ ст. тривала боротьба за право відвідування університетських студій жінками. У 1897 році жінкам було дозволено навчатися на філософському факультеті, а в 1900 – на медичному факультеті та відділі фармацевтики. 

У 1870-их роках на філософському факультету університету навчався Іван Франко. Його ім'я присвоїли закладу в 1940 році і університет носить його дотепер. Окрім Франка, видатними випускниками університету є Михайло Грушевський, Євген Коновалець, Лесь Курбас, Богдан-Ігор Антонич, Григорій Гонгадзе та інші.

Статус національного, університет отримав 11 жовтня 1999 року - відтоді в жовтні почали відзначати День університету.

Сьогодення

У 2018 році Львівський національний університет імені Івана Франка потрапив у один з найпопулярніших світових рейтингів The Times Higher Education World University Rankings — щорічне видання університетських рейтингів за версією журналу Times Higher Education.

За останніми показниками наукометричної бази "Scopus", Університет залишається лідером рейтингу ЗВО України. За даними вебометричного рейтингу університетів uniRank University Ranking 2021 Львівський університет займає 13 місце серед 171 українських ЗВО.

На сьогодні у Львівському національному університеті імені Івана Франка функціонують 19 факультетів, фахових Педагогічний коледж, Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. В Університеті навчається понад 21 тисяча студентів, з них понад 17 тис. осіб – денної та майже 4 тис. осіб заочної форми здобуття освіти, працює понад 2 тис. науково-педагогічних, наукових і педагогічних працівників.

 В Університеті налічується 142 кафедри, з них 99 очолюють доктори наук, 41 – кандидати наук.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: