• Головна
  • Новини
  • Сьогодні – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

11.12.2021, 13:30

Сьогодні – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

Вперше цей день відзначили ще в 1998 році і з кожним роком він ставав однією з найважливіших подій у всьому світі. Дата покликана підвищити обізнаність про астму та покращити життя всіх хворих на цю недугу.

Астма – одне з найпоширеніших хронічних неінфекційних захворювань. Однак, вірусні респіраторні інфекції (наприклад, застуда та грип) можуть викликати напади астми. Бронхіальна астма може виникнути в будь-якому віці (у дітей, підлітків, дорослих та людей похилого віку). У дітей астма часто пов’язана з алергією. Хвороба, яка починається у дорослому віці, зазвичай, не має алергічного характеру, йдеться на сайті Львівської ОДА.

Цей день це своєрідний заклик до дії для вирішення поширених загальноприйнятих міфів та хибних уявлень щодо астми, які заважають людям з астмою отримати максимальну користь від значних досягнень у лікуванні цього стану. Перебування в чистому середовищі, регулярне перебування на свіжому та чистому повітрі, відмова від наркотиків, відмова від куріння можуть бути дійсно корисними.

«На сьогодні  в Україні, як і у всьому світі, зростає частота алергічних проявів. Алергічна реакція може проявлятися у вигляді алергічного риніту, сльозотечі (кон'юнктивіту), бронхіальної астми, шкірних реакцій, кропив'янки (свербіж, висипка), набряку Квінке, анафілактичного шоку.  У Львові на базі КНП ЛОР "Львівський обласний клінічний діагностичний центр" понад 20 років працює Регіональний центр клінічної імунології та алергології (вул.Пекарська, 69 б), який використовує нові методи алерген-специфічної імунотерапії. Це метод лікування алергічних хвороб, коли вводяться в організм пацієнта щоразу більші дози алергену. Таким чином зменшується реакція гіперчутливості імунної системи, а отже, пацієнт стає менш чутливим до причинних алергенів.  Запорукою успішного лікування будь-якої форми алергії є зменшення контактів з алергенами. Застосування протиалергічних препаратів лише тимчасово усуває симптоми захворювання. За перше півріччя 2021 року смертей з приводу бронхіальної астми та медикаментозної алергії не було зафіксовано», - повідомила експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з алергології та імунології Христина Ліщук-Якимович.

Від початку 2021 року у Львівській області зафіксували близько 12260 хворих на алергічні захворювання: алергічний риніт, бронхіальну астму, кропив’янку, алергічний конюнктивіт. Частка  алергічного риніту серед виявленої алергопатології складає 42%.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: