31.05.2019, 17:30

Скандальне будівництво у Самборі: ДАБІ - безпорадне

На території жвавої дільниці бізнесового району Самбора мале приватне підприємство «Ліля» зводить торговий комплекс. Поруч, внаслідок будівництва, тріщить і розвалюється двоповерховий житловий будинок.

Власник майбутнього торгового центру не зважає на шкоду, яку спричинив людям. Місцевий відділ Державної архітектурно-будівельної інспекції безсилий супроти забудовника, тому що виконавчі повноваження єу Львові.

Паркан довкола майбутнього торгового центру обліплений різноманітною рекламою, проте місця для будівельного паспорта на ньому не знайшлось. Здебільшого відсутність будівельного паспорта  означає, що таке будівництво є проблемним.

У травні 2019 року міжвідомча комісія комітету Самбірської міської ради здійснила обстеження будинку №48, що за адресою вулиця Торгова. Комісія встановила, що двоповерховий будинок має чималі вертикальні тріщини по фасаду зі східної та західної сторін.

Комісія дійшла висновку, що утворення і збільшення розмірів тріщин відбувається внаслідок просідання фундаменту будинку, яке може бути пов’язане  із будівництвом торгового комплексу на суміжній земельній ділянці. Зазначене будівництво могло спричинити додаткове навантаження на несучий шар ґрунту, сприяти його осіданню та порушенню системи водовідведення.

Будівництво торгового комплексу провадить приватне  мале підприємство «Ліля», власником якого є Кіт-Копиляк Наталія Тарасівна, а директором Вишатинський Іван Степанович. Підприємству «Ліля» належить уже чинний торговий центр «Літо», якому торік відключили водопостачання за борги.

Родзинка цієї історії полягає у тому, що торговий центр «Літо» належить родині Тараса Копиляка,  який упродовж п’яти років був міським головою Самбора.

Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області інформував мешканців будинку №48 на вулиці Торговій у Самборі, що станом на 20 листопада 2017 року в департаменті «відсутня інформація щодо видачі (реєстрації) документів дозвільного та декларативного характеру на початок виконання будівельних робіт на будівництво торгового комплексу на вул. Б.Хмельницького, 12 у м. Самбір».

Водночас директор ДАБІ у Львівській області Роман Желех  роз’яснив, що відповідно до статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» право на забудову земельної має її власник або користувач за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації. А проектування  і  будівництво  об'єктів  відбувається у такому порядку:

▪ отримання вихідних даних;

▪ розробка проектної документації, а також у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», проводиться додаткова експертиза;

▪ затвердження проектної документації;

▪ виконання підготовчих і будівельних робіт;

▪ прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів;

▪ реєстрація права власності на об'єкт будівлі.

Через рік, 01 листопада 2018 року, директор  Роман Желех у відповідь на лист іншого мешканця вулиці Торгові міста Самбір пише: «Інформуємо, що відповідно до даних Єдиного реєстру [...], наявна інформація щодо видачі/реєстрації документів дозвільного та декларативного характеру про початок виконання будівельних робіт замовнику будівництва громадянці Кіт-Копиляк Н.Т. видано у серпні 2018 р. за №ЛВ 112182331677 дозвіл на виконання будівельних робіт на будівництво торгового центру: Львівська обл., м. Самбір, вул. Б. Хмельницького, 12».

А далі ще цікавіше: «Крім цього інформуємо, що відповідно до статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», затвердженого постановою КМУ від 23.05.2011 р. №553, Департаментом (Державної архітектурно-будівельної    інспекції у Львівській області) не проводились перевірки на предмет дотримання вимог містобудівного законодавства по вищезгаданому об'єкту».

Настав січень 2019 року. Під час планової перевірки, яка вочевидь уже була законодавчо дозволена, головні інспектори будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів  з питань архітектури і містобудування Департаменту Державної архітектурно-будівельної    інспекції    у Львівській області  Юрій Павлов, Тарас Гончар і Тарас Ференц встановили, що «відділ містобудування і архітектури Самбірської міської ради видав містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва «Будівництво торгового центру вул. Б. Хмельницького, 12 м. Самбір Львівської області» наказ про затвердження від 17. 05. 2017 р. №9 із порушенням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності».

Враховуючи встановлений факт, інспектори ДАБІ прийняли рішення зупинити видані містобудівні умови зведення зазначеного торгового комплексу.

У коментарі автору головний інспектор будівельного нагляду Департаменту ДАБІ у Львівській області, підтвердив, що його відомство ухвалило рішення про зупинення дії містобудівних умов. Однак таке рішення не зупиняє процесу будівництва торгового комплексу, воно спрямоване на усунення недоліків, внесення змін у проект, доопрацювання документації тощо.

Власне, така позиція ДАБІ, вибачте на слові, скидається на спробу вмити руки. Нагадаємо, що одним із основних завдань Держархбудінспекції є «здійснення державного контролю та нагляду за дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил». І де цей контроль, якщо говорити конкретно про згаданий випадок у Самборі? І чому обласне ДАБІ ніяк не передасть належні повноваження самбірському? Може на місці було б легше, дешевше, а головне ефективніше контролювати?

І от ситуація. Десятки років стояв добротний житловий будинок, у  котрому мешкали щасливі і не дуже самбірчани. На що тільки вони не скаржились, але ніколи на такі жахливі тріщини у стінах. Раптом поряд починають зводити торговельний центрі і будинок вкривається павутиною жахливих аварійних тріщин, а припини будівництво, бачите, ДАБІ не бачить підстав. І що треба, щоб побачило?  Щоб будинок геть завалився чи ще щось?       

Більше того, ДАБі перекладає провину на міську раду Самбора. Зокрема, в ДАБІ кажуть, що стосовно будинку на вулиці Торговій, фасадом якого пішли тріщини, то це питання повинен вирішувати балансоутримувач будинку. Тобто організація, яка його обслуговує, зобов’язана створити комісію, яка дослідить причини виникнення тріщин. Далі, вже на підставі отриманих даних, необхідно приймати рішення – укріплювати фундамент, покращити водовідвід ґрунтів або виселяти мешканців, якщо будинок перебуває у критичному аварійному стані.

У будь-якому разі вирішення питання будинку №48 на вулиці Торговій у Самборі належить до компетенції місцевої влади – так вважають у ДАБІ.

Ось що на це відповіли у Самбірській міській раді: "17 травня 2017 року головний архітектор Самбора надав містобудівні умови та обмеження щодо будівництва торгового центру на вул. Б.Хмельницького, 12 в місті Самборі. 25 травня 2018 року виконавчий комітет Самбірської міської ради прийняв рішення № 166 «Про скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки» на вул. Богдана Хмельницького, 12 в місті Самборі Львівської області», яким скасував дане рішення як таке, що прийняте з порушеннями. 

А саме: «Відсутність детального плану та плану зонування на даній території, а саме по вулиці Богдана Хмельницького, 12 в м. Самборі і було основною підставою для скасування містобудівних умов та обмежень, про що в рішенні зазначено як «видані з порушенням Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Забудовник цієї ділянки Кіт-Копиляк Н.Т. звернулася до суду і ,не враховуючи рішення Конституційного суду  від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009, який вказав на те, що системний аналіз положень Конституції і законів України дає підстави вважати, що за органами місцевого самоврядування законодавцем закріплюється право на зміну та скасування власних рішень, перша та друга судова інстанція позовні вимоги задовільнили, скасували рішення виконкому № 166 «Про скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки» на вул. Богдана Хмельницького, 12 в м. Самборі Львівської області», обгрунтовуючи, що виконком не мав права скасовувати рішення архітектора про видачу містобудівних умов та обмежень.

30 січня 2019 року інспекторами будівельного нагляду (ДАБІ) було видано рішення про зупинення №3_мб, яким зупинили дію містобудівних умов та обмежень «Будівництво торгового центру вул. Б.Хмельницького, 12 в м.Самбір Львівської області» від 17 травня 2017 року.

Видано це рішення було з тих самих підстав, що й рішення виконкому 25 травня 2018 року №166.

На цей час будівництво триває, хоча інспектори ДАБІ і СМР зверталися з рекомендованими листами і повідомляли забудовника про зупинення містобудівних умов.

Що ще може зробити міська рада? І, власне, чому ДАБІ, що видає такі дозволи,  не розглядає варіант відкликання чи скасування дозволу на будівництво. До того часу, поки забудовник не підсилить фундамент будинку, який  на очах руйнується, вочевидь, з його вини. І ще треба буде замазати тріщини. Також можна відсилити людей у торговельний комплекс, який має тоді стати житлово-торговельним. Це звісно, жарт.

Ми до того, що є безліч альтернатив. Суперечка у тому, якщо коротко, на кого покласти витрати. З погляду здорового глузду, їх має зазнати забудовник, після дій якого і виникла проблема. А перекладати провину на громаду Самбора – це діяти всупереч її інтересам – на догоду «апетитам» кількох людей.

Ми сподіваємо, що останнє - це не про львівське обласне ДАБІ. І що спільно із міською радою Самбора інспектори знайдуть спосіб запобігти загрозі, коли самбірчани можуть втратити житло, право на яке, нагадаємо, гарантоване Конституцією України.                  

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: