• Головна
  • Новини
  • Ситуація довкола КСУ показала: Зеленський втримає владу, якщо зуміє розгромити проросійські сили

Мирослав Дністрянський

науковець в галузі політичної географії та геополітики

Доктор географічних наук, доктор суспільно-економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.


05.11.2020, 22:51

Ситуація довкола КСУ показала: Зеленський втримає владу, якщо зуміє розгромити проросійські сили

В епіцентрі загальноукраїнських політичних баталій в останні дні є скандальні рішення Конституційного Суду. І ці події розглядають переважно з партійно-політичних позицій, згідно з якими головне – не допустити посилення партійних суперників, а державні інтереси – «Та То Таке».

Отже, що означає рішення цього суду? Це багатоцільова провокація проросійських сил, насамперед ОПЗЖ Медведчука, спрямоване на блокування взаємин України з державами Заходу, параліч всіх гілок влади в Україні, створення масштабної конфліктної ситуації з силовим протистоянням. Для цього було обрано доволі вдалий для таких підступних дій момент (захоплення місцевими виборами, пандемія, економічна криза). І реалізувати цей план мали проросійські члени суду, які збереглися ще з часів Януковича. Це настільки одіозні постаті, що вони готові були б скасувати й Акт проголошення незалежності України. І всі дії КС були здійснені в розрахунку на те, що все що зробить чинна влада буде для неї пасткою. Не прореагує - буде вкрай погано, бо Захід відмовить в підтримці, прореагує різко - також себе підставить через вчинення неправових дій, що потягне за собою нову кризу.

Влада в особі президента прореагувала доволі жорстко, ставлячи питання про розпуск КС, одержавши при цьому підтримку значної частини західного політикуму і українського суспільства. Голова суду й судді вже злякалися, бо доведеться багато-що втратити, і почали то залякувати аж «розпадом держави, війною», то заспокоювати, мовляв «нічого такого не відбулося».

Як в цій ситуації поступити правильно? Це має вирішити Верховна Рада, і її рішення має бути не емоційним й політичним, а правовим. Отже, що можна і треба зробити? Насамперед відновити все, що було скасовано рішенням КС. А далі – швидко й оперативно прийняти закони, які заблокували б роботу цього складу суду, швидко реформувати його, у тому числі і в напрямі обмеження повноважень та витрат на утримання. Таким чином, спокійними діями можна зробити все, щоб не допустити конституційної кризи і паралічу в роботі органів центральної влади. І заспокоїтися, бо за результатами цього рішення КС Україні не мала б загрожувати ніяка державно-політична катастрофа, якою лякають проросійські політики.

Але головний висновок: чинна влада мусить зрозуміти, що її збереження залежатиме від того, чи зуміє вона політично розгромити проросійські сили Медведчука й інших олігархів.

Фото - Главком

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: