• Головна
  • Новини
  • Середньовічна княжа столиця «Древній Звенигород» розпочинає туристичний сезон

06.08.2021, 09:10

Середньовічна княжа столиця «Древній Звенигород» розпочинає туристичний сезон

Упродовж 6-8 серпня за 20 км від Львова на відвідувачів очікує середньовічна княжа столиця у віртуальній реальності, квести, авторські екскурсії, майстер-класи та жива концертна програма.

Про це повідомило управління туризму та курортів Львівської ОДА.

Запуск роботи історико-культурного заповідника «Древній Звенигород» стартує сьогодні, 6 серпня, о 17:00 год. В цю п’ятницю місцевий гурт «Берегиня» відтворить унікальний обряд плетіння вінків, а театр «Воскресіння» продемонструє вечірнє театралізоване дійство.

У вихідні, 7 та 8 серпня, за попередньою реєстрацією у дітей буде нагода спробувати себе у ролі археологів. А вдягнувши VR-окуляри, можна буде побачити 12 місць княжого Звенигорода першої половини XII ст.

Керівниця проєкту Наталія Войцещук розповідає, що мандруючи Європою її захоплювало і надихало те, як за допомогою технологій там демонструють, показують та відтворюють свою історію. Тому приємно, що це вдалося втілили також у «Древньому Звенигороді».

«Все дуже просто, береш окуляри, йдеш на територію заповідника, знаходиш локацію, яка позначена точкою, надягаєш окуляри й потрапляєш у минуле. Сучасні технології сьогодні дозволяють зробити те, що раніше б здавалося неможливим», - говорить вона.

Керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака переконана, що нова туристична локація приведе у Давидівську територіальну громаду багато туристів не тільки на відкриття історико-культурного заповідника, а й надалі.

«Це місце, де можна зазирнути у життя, яке було тисячу років тому та відчути гордість за нашу історію «Древній Звенигород» має бути в переліку екскурсійних маршрутів для учнівських груп», - зазначила Наталя Табака.

Головне на території заповідника, як запевняють організатори, це унікальна експозиція оновленого музею - сотні артефактів, серед них речі побуту, прикраси й найдавніша, знайдена археологами – гусля.

З колісною лірою – древнім українським музичним інструментом у поєднанні з електронною музикою і давніми піснями на території заповідника виступатиме Гордій Старух у суботу, 7 серпня, а також музично-поетичний проєкт «Пиріг і Батіг», гурт «Secret FOREST» та діджей «Braun». 

Звенигород – село поблизу Львова. Колись це було місто, назву якого задокументовано в літописах 1086 року. Його заснування пов’язують із правнуком київського князя Ярослава Мудрого – Володарем.

Історія княжого Звенигорода завершується взимку 1241 року. Після знищення Києва туди рушило військо монголо-татар на чолі з ханом Батиєм. За легендою, ворога провела в місто стара жінка, що жила на болотах і знала таємні ходи. Монголи вщент спалили всю забудову. Відтоді Звенигород не відновлював свого статусу могутнього міста.

2020 року на території пам’яток археології, що розташовані на місці давньої столиці, створили заповідник.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: