• Головна
  • Новини
  • Саакашвілі – в мери Києва: Як на Банковій вирішили перехитрити жителів столиці

01.06.2020, 09:25

Саакашвілі – в мери Києва: Як на Банковій вирішили перехитрити жителів столиці

За даними джерел Depo.ua, в Офісі президента розглядають кандидатом у мери столиці Михеїла Саакашвілі. Чи має він шанси "зробити" Кличка, а якщо ні - то навіщо все це?

Вже двоє "слуг" - Олександр Ткаченко й Олександр Дубінський – оголосили про наміри балотуватися на посаду київського міського голови. Очевидно, бажаючих "зеленоармійців" буде ще кілька. Однак остаточно висуванця оголосять за результатами праймеріз. І, як казав на прес-конференції президент Володимир Зеленський, у процедурі відбору братимуть участь не лише нинішні "слуги". Це посилило чутки, що ставка буде зроблена не на представника президентської партії, а на якусь медійну фігуру, здатну на своїй популярності провести до Київради чисельну "зелену" фракцію. Ну і заодно спробує позмагатися за мерське крісло з найрейтинговішим кандидатом Віталієм Кличком.

В Depo.ua припустили, що таким кандидатом може стати Віктор Ляшко, який за час карантину став дуже впізнаваним. Тим більше, що сам головний санітарний лікар в ефірі одного з телеканалів назвав "цікавою" пропозицію балотуватися в мери Києва. Правда, пізніше він уточнив, що така пропозиція йшла від журналістів. Про можливу участь у праймеріз "слуг" Ляшко поки не заявляв. І тепер не факт, що заявить, адже, як стало відомо з джерел в Офісі президента, там висуванцем від бренду "Слуга народу" розглядають нинішнього голову Виконавчого комітету реформ, який входить до складу Національної ради реформ при президентові України, екс-президента Грузії та екс-голову Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі.

Логіка проста: конкурувати за популярністю з цією фігурою у "СН" не зможе ніхто, що робить партійний праймеріз формальністю. А при цьому можна ще й перевірити "на вошивість" своїх, адже критика висунення Саакашвілі обов’язково звучатиме з лав "слуг". Особливо від тих, кого пов’язують з групою впливу Ігоря Коломойського.

Але ідея не лише в тому, щоб "відтерти" з виборчої кампанії зайвих претендентів від президентської сили. Перед нами, схоже, розігрується комбінація, в якій виборці, як би вони не голосували, зіграють або на руку Кличка та його "УДАРу", чи як він називатиметься в разі ребредингу, або на руку президентської політсили.

Для початку з’ясуємо, чи є Саакашвілі опонентом діючому столичному голові. Рік тому Віталій Кличко неочікувано запропонував екс-главі Одещини, який повернувся з вимушеного вигнання після зміни влади в Україні, очолити "УДАР". "Я переконаний, такий наш союз зможе подвоїти наші зусилля заради перетворень у країні і разом ми маємо план змін, ми маємо людей, які здатні їх втілити", - казав тоді столичний голова. Саакашвілі відповів відмовою. На що Кличко відреагував наступним чином: "Я свій жест зробив. Щиро і в продовження дружби й історії відносин. Запропонував в складній ситуації підставити плече, навіть попри те, що багато моїх прихильників неоднозначно сприйняли цю ідею".

Минув рік, і тепер двоє друзів, Кличко та Саакашвілі, можуть зійтися у двобої за крісло мера столиці. Чи боротимуться вони між собою за нього із запеклістю? Маємо підстави сумніватися. Скоріше ідея в іншому: завдання Саакашвілі на виборах у Києві може полягати не у реальному протистоянні з Кличком, а в імітації такого протистояння, основне ж вістря критики буде спрямоване не на нині діючого мера, а на його суперника від "Євросолідарності" (ймовірно, Олексія Гончаренка) та партії Порошенка. Ну і самого Порошенка, як VIP-спікера його політсили. Критикувати Кличка, звісно, доведеться, цього вимагають правила виборів, однак робити це можна у різний спосіб – або піаритися на недопрацюванні мера, гіпертрофувати міські проблеми, або ж піарити себе як реформатора, а "слуг" - як "команду реформаторів", потрібних Саакашвілі для виконання його плану.

На цій риториці без особливих проблем можна вийти у другий тур мерських виборів, а головне – провести до Київради чисельну фракцію "зелених". Жоден із інших потенційних кандидатів від "СН" виконати це завдання не зможе. У свою чергу, відсутність різкої критики з боку суперника від "слуг" дасть можливість Кличку вибудувати кампанію на своїх здобутках у ролі мера і провести до Київради власну фракцію. Де вона, очевидно, об’єднається у більшість зі "слугами народу", а не з "Євросолідарністю", виборців якої активно "з’їдатимуть" і партія мера (їх електорат перетинається), і ще кілька кандидатів, які будуть запущені в якості спойлерів проти "ЄС".

Чи є шанси у Саакашвілі "зробити" Кличка у другому турі? Відповідь полягає у тому, що це, скоріш за все, непотрібно ні йому, ні Офісу президента. Тому якщо другий тур буде, то виборці навряд чи побачать активну кампанію з боку візаві Кличка. А от електорату "ЄС" та інших націонал-патріотичних партій нічого не залишатиметься, як між нинішнім мером та Саакашвілі віддати перевагу першому.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: