• Головна
  • Новини
  • США можуть передати Україні систему ПРО «Залізний купол»

15.09.2021, 17:42

США можуть передати Україні систему ПРО «Залізний купол»

Законопроект Палати представників Конгресу США передбачає збільшення військової допомоги Україні шляхом передачі нових систем озброєння, включаючи потенційну відправку системи ПРО "Залізний купол" (Iron Dome).

Як передає Укрінформ, про це йдеться в матеріалі видання  Politico  під назвою "Батарея" Залізного купола "армії США може бути відправлена в Україну".

"У версію законопроекту про оборонну політику 2022 фінансового року комітету Палати представників у справах збройних сил включена поправка, яка вимагає від Пентагону уявлення в Конгрес звіту з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі" існуючих систем "Україна, які, швидше за все, не будуть розгорнуті в найближчим часом ", - йдеться в повідомленні.

Згідно Politico, ця поправка, по суті, змушує адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, "включаючи потенційну відправку батареї Iron Dome, яка в даний час експлуатується в армії США". Поправка була внесена конгресменом Скоттом Франкліном (республіканець, штат Флорида) і підтримана обома партіями.

При цьому вказується на те, що в самій версії законопроекту, який був схвалений 2 вересня 57 голосами "за" і двома "проти", не визначена якась конкретна система озброєнь, яку слід передати українській стороні. Однак один співробітник Конгресу повідомив Politico, що, судячи по формулюванню про передачу існуючих систем, найбільш ймовірними кандидатами є дві батареї Iron Dome армії США .

"З огляду на бажання і визнання обома партіями того, що необхідно зробити більше в сфері інтегрованої протиповітряної оборони для українців, і з урахуванням деяких політичних рішень адміністрації щодо України останнім часом, є бажання спробувати зробити більше, ніж те, що команда Байдена робить, щоб допомогти їм ", - заявив Politico співробітник, який говорив на умовах анонімності, оскільки законопроект все ще знаходиться на розгляді в Палаті представників.

У той же час в статті Politico піднімається і питання про те, чи буде ефективною система ПРО Iron Dome в Україні.

"З тактичної точки зору вона не буде ефективною на близькій відстані або на лінії зіткнення, оскільки ця система буде дуже швидко знищена російськими ракетними системами залпового вогню", - прокоментував це питання директор програми досліджень Росії в корпорації CNA Майкл Кауфман. - "Але вона може перехоплювати ракети більшої дальності, що дозволить батареї захищати критично важливий об'єкт або командний центр на сході України".

Відзначається, що в Сполучених Штатах зараз не так багато батарей протиповітряної і протиракетної оборони, які не використовуються і готові до перекидання. У той же час армія США зараз намагається визначитися, як експлуатувати дві системи Iron Dome, які були закуплені в 2019 році і готуються до введення в експлуатацію в наступному році.

Як пише Politico, система ПРО "Залізний купол", створена ізраїльської оборонної компанією Rafael в партнерстві з Raytheon (США), з моменту розгортання в Ізраїлі в 2011 році зарекомендувала себе як одна з найефективніших в світі засобів знищення ракет малої дальності. Ізраїльські військові стверджували, що батареї Iron Dome збили близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

На сайті Президента України з'явилося повідомлення з посиланням на видання Politico, в якому зазначається, що Україна може отримати від США нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome ( «Залізний купол»).

"Завдяки домовленостям, які були досягнуті під час візиту Президента Володимира Зеленського в Сполучені Штати Америки, Україна може отримати нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome (« Залізний купол »)». Відповідну поправку в проекту оборонного бюджету на 2022 вніс конгресмен Скотт Франклін, і вона отримала двопартійну підтримку в Конгресі США ", - йдеться в повідомленні .

Поправка, яка передбачає підтримку української системи протиракетної оборони, добре вписалася в законодавчу ініціативу про збільшення допомоги Україні в галузі безпеки на 2022 рік, відзначили в ОП.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в травні міністр оборони України Андрій Таран заявив, що МОУ розглядає можливість придбання протиракетної системи типу "Залізного купола".

В рамках робочого візиту Президента Зеленського в Сполучені Штати Америки на запрошення Президента США Джозефа Байдена підписано Угоду між урядом України та урядом США про проекти в сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: