16.07.2019, 18:19

СБУ з ФБР викрили міжнародну банду хакерів

Міжнародну хакерську організацію очолював українець Михайло Ритіков.

Служба безпеки спільно з Федеральним бюро розслідувань і таємницею службою США викрила міжнародну хакерську організацію на чолі з українцем. Про це 16 липня заявив тимчасово виконуючий обов'язки голови СБУ Іван Баканов, передає Кореспондент.

За словами Баканова, міжнародну хакерську організацію очолював українець Михайло Ритіков. Баканов додав, що Ритікову загрожує 50 років в'язниці в США.

Одним з "клієнтів" Ритікова був хакер Євген Богачов. Богачов свого часу розробив шкідливе програмне забезпечення "ZeuS" за допомогою якого викрадалися особисті дані користувачів банків в інтернеті. Богачов входить в список найбільш розшукуваних в США хакерів, за нього обіцяють винагороду в 3 млн доларів.

Зокрема, з серверів Ритікова запускалося шкідливе програмне забезпечення "ZeuS".

Хакери працювали в Dark Net - прихованій частині інтернету, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо. Хакери зазіхали в інтернеті на інфраструктуру, органи влади в Україні, США, Японії та Європі.

Правоохоронці повідомили, що угруповання налічує близько 10 основних учасників і десятки посібників, посередників в низці країн світу, а також тисячі клієнтів.

"Вони стурбовані тим, що в руках спецслужб опинилися сотні терабайт даних, які можуть стати доказами в сотнях кримінальних справ у всьому світі. За нашими оцінками, може йтися про 40% російськомовного сегмента Dark Net", - наголосив Баканов.

За словами тимчасово виконуючого обов'язки начальника департаменту кібербезпеки України Миколи Кулєшова, справу в Україні було зареєстровано на початку 2019 року.

"11 липня було проведено 29 обшуків за місцем перебування Ритікова і його спільників. В ході обшуків було вилучено 146 серверів", - сказав Кулешов.

Ритікова і його спільнику повідомили про підозру за статтями "незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж" і "ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів". Їм вже обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Раніше стало відомо, що влада США звинуватила українця у зломі бази даних урядової комісії. Проти 27-річного киянина Олександра Єременка висунули звинувачення в комп'ютерному шахрайстві та інших злочинах.

Нагадаємо, в Польщі затримали українського хакера, якого розшукував Інтерпол за поширення шкідливих програм.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: