• Головна
  • Новини
  • Російські війська стали великим табором під Воронежем — блогерське розслідування

08.04.2021, 18:12

Російські війська стали великим табором під Воронежем — блогерське розслідування

Російські військові створили у Воронезькій області, яка межує з Україною, великий табір, куди перекидаються війська і техніка з різних регіонів РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у розслідуванні, проведеному групою російських незалежних блогерів з Conflict Intelligence Team (CIT).

"Ми помітили, що місця зйомки відео російських колон і кінцеві пункти ешелонів з технікою, крім Криму, найчастіше знаходяться у Воронезькій області. Цей регіон має кордон з Україною, точніше - з північною частиною Луганської області, підконтрольною українським силам. Ретельно вивчивши свідчення прибуття військ у Воронезьку область, ми з'ясували, що вони концентруються в польовому таборі на південь від Воронежа (близько 250 кілометрів їзди від кордону з Харківською та підконтрольної Луганської областями України), а також, можливо, на південь від Острогозька (близько 150 кілометрів від кордону)", - йдеться в матеріалі CIT.

Відзначається, що значна частина техніки, яку фіксують аналітики, належить до Центрального військового округу - "до Воронежа вона подолала сотні і тисячі кілометрів".

"Нам не вдалося однозначно геолоціювати фотографії та відео самого табору, проте ми припускаємо, що він розташований у північній частині військового полігону "Погоново" на південь від СНТ "Берізка". Можливо, туди направляється техніка не тільки зі станції Маслівка, а й зі станції Тресвятська через Нову Усмань і Відрадне", - повідомили в CIT.

Відзначається, що інформація про військових на полігоні "Погоново" з'явилася в одному з місцевих ЗМІ ще в кінці березня. У коментарях до матеріалу місцевий житель скаржиться на поведінку військових, які розмістилися "в полі поруч з житловими будинками", "валили ліс бронетранспортерами та вантажівками" і виставили "вартових зі зброєю".

"Табір під Маслівкою розташований приблизно за 250 кілометрів по дорозі від кордону з Україною - у 2014 і 2015 роках, під час активних дій російських регулярних частин на Донбасі, їх табори розташовувалися значно ближче до кордону. Однак є свідчення і того, що російська техніка дислокується і південніше - в районі міста Острогозьк Воронезької області ", - йдеться у матеріалі.

Аналітики також вказують на те, що концентрація російських сил у Воронезькій області викликає занепокоєння в першу чергу тому, що її неможливо пояснити не тільки навчаннями, але навіть приготуваннями до нібито "українського наступу", про який заявляють у російських окупаційних адміністраціях на сході України. Воронезька область межує не з ОРДЛО, а з підконтрольною Україні територією. "Неможливо уявити, щоб українські війська почали наступ через російський кордон, а для введення військ на Донбас для підтримки сепаратистських формувань логічніше було б розміщувати їх у Ростовській області. Тому очевидно, що диспозиція російських сил як мінімум у Воронезькій області має, швидше за все, наступальний, ніж оборонний характер", - заявили в CIT.

Окремо від Conflict Intelligence Team, розслідувачі з Bellingcat і команди відеорозслідувачів New York Times отримали в розпорядження супутникові знімки табору на полігоні "Погоново" на південь від Воронежа.

Дослідник Bellingcat Ерік Толер опублікував порівняння знімків Planet, де видно, що намети з'явилися на полігоні в кінці березня - на початку квітня. Крістіан Тріберт з NYT виклав у Твіттер знімки з високою роздільною здатністю, на якому видно сотні одиниць військової техніки в цьому новому таборі російських військ: багато артилерії, бронетранспортерів і, ймовірно, засобів ППО. При цьому, поряд іде будівництво, що свідчить про те, що табір буде розширюватися.

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а також в окупованому Криму.

6 квітня також стало відомо, що на тлі перекидання військ до українського кордону Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.

Перше фото Getty Images

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: