• Головна
  • Новини
  • Реставрація Домініканського собору: альпініста дістався до амфор, але нічого з ними не міг зробити

21.09.2021, 11:23

Реставрація Домініканського собору: альпініста дістався до амфор, але нічого з ними не міг зробити

Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, на головному фасаді Домініканського собору розпочали роботи з реставрації двох скульптур. Також відреставрують і дві амфори, які були пошкоджені під час буревію.

Про це пише пресслужба міської ради. 

«На фасаді Домініканського собору торік відреставрували чотири фігури, а дві ще залишилися. Цього року ми мали в плані ці фігури відреставрувати, вже встановлено риштування, і ще нам додалися амфори. Одна впала і розбилася, а дві у дуже поганому стані, небезпечно нависали над дахом, дістатися до них було неможливо.

Ми залучили альпініста і він згори, з сигнатурки, прив’язавшись до металевої балки, спустився до амфор, але нічого з ними не міг зробити, бо вони надто важкі: вага однієї – близько 400 кг. Важко уявити, як їх колись підняли, коли не було сучасної будівельної техніки.

Територія від буревію і дотепер є огороджена. Поставили риштування ще вище, бо фігури розміщені значно нижче. Спільно з альпіністом, котрий буде допомагати згори, реставратори вирішуватимуть чи демонтовувати їх для реставрації, чи все ж таки реставрувати на місці. Більш ймовірним є другий варіант. Також їх треба закріпити, щоб в майбутньому буревій їх не пошкодив», - розповіла начальниця управління охорони історичної спадщини ЛМР Лілія Онищенко.

Реставраційні роботи планують завершити до кінця року. Виконують їх в межах програми «Спільна спадщина», яку фінансує фундація «Полоніка».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: