30.06.2021, 13:18

Рада прийняла закон про банки на вимогу МВФ

Законопроект про корпоративне управління в банках є структурним маяком МВФ у виконанні умов програми.

Верховна Рада на засіданні в середу, 30 червня, прийняла 279 голосами законопроект №4367, який є умовою для першого перегляду програми фінансування stand-by МВФ, передає Кореспондент.

Документ посилює відповідальність ради і правління банку за прийняті рішення. Встановлюються додаткові вимоги до членів ради і правління банку, зокрема з приводу колективної придатності кожного з органів управління (ради і правління).

Підвищуються вимоги до організації системи внутрішнього контролю, зокрема управління ризиками.

Передбачена нова структура капіталу банку (включно з буферами капіталу) і встановлюються вимоги до достатності ліквідності.

Закон також розширює повноваження Національного банку в галузі нагляду через здійснення ризик-орієнтованого нагляду, забезпечення оперативного реагування на погіршення стану платоспроможності та ліквідності банку.

Кількість заступників глави НБУ зросте до шести осіб. Таке рішення пов'язане з розширенням повноважень нацрегулятора з контролювання небанківського фінансового сектора.

Також Рада 256 голосами прийняла законопроект №4546 про процедуру ліквідації банків.

Закон удосконалює деякі питання відшкодування шкоди (збитків) особами, пов'язаними з банком. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе укладати договір про добровільне відшкодування такого збитку або мирову угоду. Завдяки закону ФГВФО буде дієвим у питанні повернення активів банків-банкрутів.

Прописаний механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації. У законі передбачили звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати в сфері державної реєстрації.

Уточнюються деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження ФГВФО, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради фонду.

Нагадаємо, нещодавно в НБУ заявили про завершення кризи в банківській системі, через що вирішили скасувати введені раніше антикризові заходи.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: