• Головна
  • Новини
  • «Пшеничне перевесло  перев’яже  всіх» - концерт до дня народження Ігоря Білозора

16.03.2021, 09:35

«Пшеничне перевесло  перев’яже  всіх» - концерт до дня народження Ігоря Білозора

Читаємо ці слова й наспівуємо. Саме з пісні випливає, як у кінокадрі , привітне обличчя народного артиста України Ігоря Білозора. Світле, як і його прізвище та душа. Вона оглядає нас із небесної  високості  й запитує : «Прийдете на мій концерт?». А ми уточнимо: « На концерт Твоєї музики напередодні Твоїх уродин.

Співак і композитор Ігор Білозір народився 24 березня 1955 р. в Радехові. З  колиски виростав  із піснею. У школі створив  вокально-інструментальний ансамбль , у якому став солістом. Ще й ніби менеджером:  у 1969 році  поїхав до Львова, на радіо. Звернувся з проханням до  редакторки  Марти Кінасевич послухати  його. Тоді й було зроблено перший  запис на радіо юного артиста,  в якому     досвідчена  музикознавця й ведуча відчула  перспективу.

Окрилений, він твердо знав, куди поведуть дороги на навчання: Львівське музично-педагогічне училище, потім – диригентсько- хормейстерський  т а композиторський факультети  Львівської  державної  консерваторії  імені Миколи Лисенка . Продовжувала  манити  естрада: у 1977 р. утворив ансамбль «Ритми Карпат» на Львівському автобусному заводі,  який став  трампліном  для  народження  у 1979 році «Ватри» у Львівській філармонії.

Після виходу на екрани 1 січня 1982 року музичного фільму  Львівського ТБ «Ватра» кличе на свято», а через  рік – «Ватра»  в Карпатах», слава про колектив загриміла на весь колишній СРСР. Солістами в різні роки були чудові артисти, які здобули собі ім’я, у великій мірі, завдяки «Ватрі»: Оксана Білозір, Мар’ян Шуневич, Ігор Богдан, Олег Кульчицький, Орест Хома, Остап Стахів та ін..

Стало очевидним: Україна після  талановитого Володимира Івасюка збагатилася новим пісенним композитором.

Згадує відомий український поет Богдан Стельмах: « Він прийшов до мене тихо і скромно. Я відчув його поетичну натуру й подарував йому вірші,  які отримали крила . У творчості ми були братами, разом  літали, продовжували  піднімати  українську авторську  пісню.  Я написав книгу «Світлиця пісень і спогадів», яка вийшла у 2001 р. У ній висловив свою пошану Білозорові  - композиторові, співаку, патріотові».

Майстерність І. Білозора проявилась і в більшій  формі – музиці до театральних вистав: «Олекса Довбуш», «Звичайне диво», «Декамерон»,  «Розорене гніздо», «За щучим велінням» та ін., на які публіка ходила  і заради акторської гри, і заради музики молодого композитора.

Ось що говорить народний артист України Федір Стригун: « Ігор Білозір – дивовижний композитор. У нього було чуття любові до мелодій, близьких людям. Це йшло від багатої душі й від народної пісні. Одна річ, коли  пісня  звучить на сцені, й зовсім інша – коли вона пішла в народ: на вулицю, в парк, лунає за столом… Ми зустрічались із  Ігорем у мене в кабінеті чи в кафе біля театру. Завжди було цікаво, бо він думав, горів творчістю. У нього було стільки бажання здивувати людей,  додати їм своєї енергії й лірики. Зауважу, що він не замикався тільки у своїй творчості. Постійно ходив до нас, у Театр імені Марії Заньковецької, бачив усі наші вистави. Хвалив або по-доброму критикував. Написав музику до кількох наших вистав, і режисери та артисти працювали в них із великою радістю. Білозір, як і я, молився одному театральному богові – публіці.  Вважаю, що його твори , як і все добре, що творимо сьогодні, треба передавати наступному поколінню.  Тому концерт до дня народження  Білозора – з його піснями – це прекрасно. Є люди, які варті великого, а часом і більшого пошанування.  Ігор належить до них».

Перу Ігоря Білозора належать понад 60 пісень. З ними «Ватра»  виступала по всій країні  та за кордоном. На концерті «Пшеничне перевесло» 21 березня о 16-й  годині на камерній сцені Львівської національної філармонії звучатимуть найулюбленіші у виконанні заслуженого артиста  України Мар’яна Шуневича,  Маріанни Лаби, Анастасії-Марії Чубінської, саксофоніста Олександра Загороднюка.

Надія Труш

  

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: