• Головна
  • Новини
  • Процедуру отримання статусу УБД потрібно максимально спростити

Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


14.02.2023, 11:59

Процедуру отримання статусу УБД потрібно максимально спростити

До мене почали надходити звернення від військових з тим, що вони зараз стикаються з проблемами оформлення учасника бойових дій. Це підтверджують і громадські активісти – захисники очікували на набуття чинності змін до постанови КМУ №413 для того, щоб розпочати процедуру оформлення статусу УБД після початку повномасштабного вторгнення. Звернення від захисників також стосувалися і з уточненнями щодо строку перебування в зоні бойових дій для того, щоб набути право на ветеранський статус.

На цьому наголосив під час слухань у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему «Інструменти соціальної підтримки ветеранів-учасників бойових дій у післявоєнний період».

Хлопці та дівчата, які перебували в зонах бойових дій і подають документи на статус УБД, кажуть, що це процес «кола пекла». Переписують документи, перефотографуються, заповнюють заяви відповідного кольору ручками – їм дуже принизливо все це.  Вони ж продовжують нести службу в той час, коли до них, як Захисників, так ставляться, без поваги до подвигів, що вони здійснюють в ім’я країни та народу.

Ті ж військові хлопці мають пропозиції, як це має працювати, щоб процедура подачі документів, отримання статусу УБД здійснювалася без участі воїна:

1. Штаб має в місячний термін з дня настання першої події (веденні служби в зоні бойових дій або участі в бойових розпорядженнях) підготувати самостійно з мінімальним долученням військовослужбовця всі документи і подати їх далі для отримання статусу та посвідчення УБД.

2. Призначити відповідальну особу в кожному штабі батальйону і бригади за підготовку і видачу (передавання) документів на отримання статусу УБД.

3. За затримку у видачі документів впродовж вказаного терміну накладати дисциплінарне і матеріальне стягнення у вигляді зняття відсотка винагород та премій за місяць, в якому було зроблено затримку. В разі повторного випадку із затримкою по видачі документів застосувати стягнення до всього управління штаба батальйону/бригади.

Михайло Цимбалюк, народний депутат від «Батьківщини», Facebook, 8 лютого 2023 року.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: