• Головна
  • Новини
  • Позачергове засідання ТКГ не відбулося – Росія відмовилася від участі

19.02.2022, 15:09

Позачергове засідання ТКГ не відбулося – Росія відмовилася від участі

Російська Федерація не взяла участі у позачерговому засіданні ТКГ, скликаному на 11 годину 19 лютого з ініціативи координатора ОБСЄ.

Про це повідомляє у Телеграмі Українська делегація в Тристоронній контактній групі, передає Укрінформ.

«...Сьогодні Російська Федерація знову не взяла участі у позачерговому засіданні ТКГ, скликаному на 11 годину 19 лютого 2022 року з ініціативи координатора ОБСЄ в ТКГ з метою термінового обговорення безпекової ситуації», - йдеться у повідомленні.

В українській делегації наголосили, що така позиція РФ викликає подив, бо політичні радники лідерів країн нормандського формату у спільній заяві 26 січня 2022 року підтримали безумовне дотримання режиму припинення вогню та повну відданість заходам з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року, попри розбіжності щодо інших питань імплементації Мінських домовленостей.

«Вважаємо, що неучасть РФ свідчить про її свідомий намір продовжувати нагнітання ситуації, а блокування роботи ТКГ ставить під сумнів щирість заяв керівництва Російської Федерації про відданість виконанню Мінських домовленостей та відсутність агресивних намірів щодо України», - заявили у делегації.

Водночас наголошується, що деградація безпеки вздовж усієї лінії розмежування та провокаційні заяви та дії на непідконтрольних територіях викликають значну стурбованість в української сторони. При цьому звертається увага на той факт, що така ескалація відбувається під час Мюнхенської конференції, "коли увагу усієї світової спільноти сконцентровано на питаннях безпеки у Східній Європі".

Під час консультацій із координатором ОБСЄ в ТКГ українська сторона заявила про відсутність будь-яких планів щодо проведення наступальної операції. На підтвердження цього наведено низку фактів. Зокрема, наголошено, що ЗСУ перебувають на своїх позиціях у районі проведення ООС; ротації підрозділів ЗСУ, які могли б викликати стурбованість, не проводяться; ударні угруповання не створюються; техніка та озброєння ЗСУ, відведені згідно з Мінськими домовленостями, перебувають у встановлених районах і відкриті для контролю з боку ОБСЄ.

Українська делегація у ТКГ також наголосила, що чисельність підрозділів ЗСУ, що перебувають у районі проведення ООС, не збільшена і не перевищує чисельність на 22 грудня 2021 року, тобто на момент заяви координатора ОБСЄ про тверду рішучість учасників консультацій ТКГ повністю дотримуватись заходів з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року. Крім того, ЗСУ чітко дотримуються заходів з посилення режиму припинення вогню, погоджених у межах ТКГ 22 липня 2020 року.

«Під час двосторонніх консультацій Україна ще раз підтвердила свою готовність до невідкладного обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи безпекової ситуації та шляхів її деескалації», - заявила українська делегація у ТКГ.

Як повідомлялося, 18 лютого спецпредставник глави ОБСЄ в ТКГ Мікко Кіннунен поінформував, що Тристороння контактна група (ТКГ) збереться зранку 19 лютого на позачергове засідання через загострення на Донбасі.

Раніше в українській делегації в ТКГ заявили, що російська сторона відмовилася брати участь у позачерговому засіданні 18 лютого, яке ініціював Київ. До цього Україна просила ОБСЄ скликати термінові позачергові консультації Тристоронньої контактної групи через можливе визнання Росією так званих "Л/ДНР".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: