• Головна
  • Новини
  • Порошенко не вважає Іловайськ програшем і знайшов винного за Дебальцеве

01.08.2019, 11:33

Порошенко не вважає Іловайськ програшем і знайшов винного за Дебальцеве

П'ятий президент Петро Порошенко заявив, що за роки його керівництва державою, у нього були помилки, за які він буде просити пробачення у Господа, але також є багато чого, за що він пишається.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

На запитання, що зараз потрібно Україні, і хто винен у тому, що сталося, екс-президент відповів, що у тому, хто винен, а хто не винен, дасть оцінку історія і народ.

"Я пропоную, що нам трохи зарано говорити про це. Якщо ми маємо говорити про каяття, то я точно буду каятися. Але не журналістам", - сказав Порошенко. 

За його словами, успіхів за ці роки було значно більше, ніж невдач. Зокрема, він пишається тим, що за його президентства від корупції був очищений НАК "Нафтогаз", додалося прозорості у банківській сфері, були створенні антикорупційні органи і суд тощо.

При цьому Порошенко наголосив, що і сам кардинально змінився за ці 5 років - став сильнішим, досвідченішим, мудрішим, а ще "дуже постарів".

"Я пишаюся, що країна кардинально інша. Але оскільки формат інтерв’ю передбачав, що я мав визнавати цілу низку помилок, я кажу, що в мене, на жаль, є за що просити пробачення в Господа",- додав колишній глава держави.

На питання, що б він зробив інакше, п'ятий президент зазначив, що по-іншому проводив би реформи, по-іншому організував би парламентські вибори у 2014 році, по іншому би будував кадрову політику та комунікаційну  стратегію.

Щодо складних рішень, які доводилося ухвалювати, зокрема у контексті подій в Іловайську, Порошенко відповів: "Хочете про це поговорити? Відійдіть від кліше, що Іловайськ – це є програш українців. Сприймайте, будь ласка, Іловайськ як початок російської агресії".

"Якби не було агресії, то ситуація розгорталася б зовсім по-іншому. Я не хочу нікого звинувачувати, ні тих, хто відмовлявся виконувати накази головнокомандувача Муженка, чи тих, хто свого часу не зробили рішень… За це заплачена велика ціна. Але причиною стала російська агресія", - наголосив він. 

За його словами, 5 вересня буде п’ятиріччя мінських домовленостей, які насправді спочатку вирішувалися не в Мінську, а в Уельсі, Кардіффі на саміті НАТО. 

"Коли ми говоримо про Іловайськ чи про Дебальцеве, дайте собі звіт, що там були тільки російські солдати. І скажіть правду про це суспільству. Бо я точно нікому не побажаю провести таку ніч, коли наші почали виходити з Дебальцеве, а на ФБ  (Семена) Семенченка було оприлюднено детальний маршрут виходу", - розповів Порошенко. 

"Жах! Бо вскрили "цілком таємний" наказ про вихід, передали Семенченку і той виставив на ФБ. І ти сидиш і думаєш – ну, як?! І треба зараз вночі, без засобів зв’язку, бо повне радіомовчання, змінювати маршрути для того, щоб врятувати людей. Це важко. Тут в Бога повіриш", - додав він.

Порошенко підкреслив, що якщо згадувати, з чого почала Україна той період і через що довелось пройшла, то не можна казати що є поразка, оскільки вдалося зупинити Путіна у його планах "помститися Україні за Революцію гідності".

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: