• Головна
  • Новини
  • Поміж депутатами ходили немалі суми, - Гірняк про голосування у Львівській облраді

01.10.2019, 15:41

Поміж депутатами ходили немалі суми, - Гірняк про голосування у Львівській облраді

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк повідомив, що на його звільнення було потрачено багато зусиль: "поміж депутатами ходили немалі суми".

Про це він заявив в інтерв'ю сайту LMN.

Подаємо передрук.

"На минулій сесії Львівської обласної ради депутати голосували за звільнення заступника голови облради Володимира Гірняка. Відправити його у відставку не вдалося – забракло одного голосу. Та рішення визнали недійсним: виявилося, депутати, коли брали бюлетені, «забули» підписатись. Голосування перенесли на наступне засідання.

В епіцентрі політичного скандалу Гірняк опинився ще у травні, коли голова облради Олександр Ганущин, ставленик БПП, звинуватив його у зраді. Мовляв, з приходом «зеленої» влади Гірняк, член «Громадянської позиції»,  почав зазіхати на його крісло. Гірняк же дорікає Ганущину, що той просуває в раді інтереси братів Дубневичів і всіма способами прагне зберегти свій вплив на депутатів.

Говоримо з Володимиром Гірняком про його бачення виходу з ситуації.

–  На останньому засіданні капелан облради отець Андрій сказав, що йому соромно за депутатів, які свої амбіції ставлять вище інтересів суспільства, постійно сваряться. Не думаєте, що йшлося зокрема про вас із Ганущином?

– В мене особисто нема жодного конфлікту з головою облради. Я казав йому не раз: «Розумію, що ти був помічником народного депутата (Ярослава Дубневича, – ред), але тобі треба нарешті стати головою обласної ради». На жаль, він досі залишився «помічником».

Повірте, мені теж неприємно за цю ситуацію і набрид весь цей фарс. Голова обласної ради не проводить апаратних нарад. Як я можу прийняти якісь рішення, коли ми не спілкуємося, не радимося?

–  Ви ж разом формували коаліцію. Що насправді сталося?

– Так, у 2015-му ми домовилися з тодішнім очільником обласного осередку «БПП» Олегом Синюткою про співпрацю – в інтересах регіону.  Це при тому, що на загальнодержавному рівні «Громадянська позиція» була в опозиції до влади. Робили багато хороших речей, ефективно працювали. Та видно, комусь «прищемили», особливо, коли почали займатися відкритими конкурсами, комунальними закладами. Наприклад, підняли питання, чому в обласній клінічній лікарні є понад 20 бухгалтерів. Або чому її керівник Михайло Гичка ( сват Богдана Дубневича – ред.) одночасно обіймає посаду головного лікаря і голови профільної комісії. І от хтось наверху помахав пальчиком і сказав: «Ні, такого допускати не можна». Почалися дзвінки до депутатів – комусь щось обіцяли, когось залякували звільненням.

Апогеєм стало моє балотування у Верховну Раду. Йти на вибори запропонувала мені наша команда з «Громадянської позиції». Вибрав 120-й округ, бо мій батько родом з села Мистичі Мостиського району, моє дитинство там пройшло. Часто там буваю, знаю людей. І тут Ганущин заявляє, що я якийсь заколот організовую. Бо, бачите, зазіхнув на райони, підконтрольні Ярославу Дубневичу. От і вирішили мене прибрати. Це для мене єдине логічне пояснення такого ставлення. Бо жодних зауважень щодо моєї роботи на посаді заступника немає.

–  Ганущин казав, ви зазіхаєте на його крісло.

– Ну точно не в цій каденції. Ця облрада буде працювати ще півроку – до чергових місцевих виборів. Тож сенсу воювати за цю посаду нема.

–  Готові піти у відставку?

– Так, але має піти вся президія. Не організували процес – хай  інші люди це зроблять.  Рада мусить допрацювати. Кадрові питання, бюджет – є багато невідкладних справ.

Першим має написати заяву Ганущин, бо ж не виконав волі «зверху»: Гірняк і далі на посаді, – усміхається. – А знаєте, скільки зусиль було затрачено? Поміж депутатами ходили немалі суми. Не можу їх озвучувати, бо не маю доказів. Але, повірте, це була максимальна мобілізація.

–  Яка зарплата заступника голови облради?

– Отримую на руки близько 25 тисяч гривень.

Голосування, яке провалило ваше звільнення, визнали недійсним. Як будуть розвиватися події далі?

– Дізнався, що ті непідписані бюлетені лічильна комісія знищила. На якій підставі? Хто давав вказівку це зробити? Я як юрист запевняю – бюлетені мали приєднати до протоколу. Це має бути предметом розслідування.

Наступне засідання сесії – невідомо, коли. Можливо, наступного вівторка. Проте це не має значення.  Якщо чесно, не уявляю, як вони вийдуть з ситуації. Думаю, у них зараз паніка.

–  Ви заявляли, що Львівщина далі залишається під керівництвом братів Дубневичів. Що маєте на увазі?

– Подивіться, як голосують державні службовці в облраді – лісники, медики. Вони входять у найбільшу фракцію облради – «БПП». Усі – проти Гірняка. В мене є інформація, що їх обіцяли залишити на посадах. Запевнили, що «наші папіки про все домовилися».

Біда нашої країни в тому, що досі, навіть після Революції Гідності, усім заправляють «папіки». Порошенко саме тому програв вибори, що за 5 років їх не викорінив.  Якщо Зеленський цього  не зробить, то і його рейтинг впаде. Від людей зараз нічого не приховаєш.  Ось мені жаліються, що Микола Фрей, екс-голова Самбірської РДА, якого президент звільнив ще в липні, й далі керує в районі. Приїжджає на сесії, сидить в приміщенні РДА, проводить наради. Як це трактувати?

10 вересня депутати визнали мою роботу і роботу іншого заступника Андрія Білоуса незадовільною. І одразу після того підтримали звернення до уряду щодо Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ, які належать Дубневичам. Там розкрадання на величезну суму – 1,7 мільярда гривень. ТЕЦи було передано новому управителю. І ось депутати висловлюють стурбованість через зрив опалювального сезону у цих двох містах. В тому зверненні бракує одного – передайте назад Дубневичам ТЕЦ. А те, що певні особи завдали державі мільярдні збитки, – нікого не турбує? Як найвищий в області представницький орган може займати таку абсурдну позицію?

–  За кілька останніх років брати Дубневичі стали фігурантами близько сорока антикорупційних розслідувань. Однак на вашому окрузі таки переміг один з них. Чому?

– Не хочу коментувати їхні корупційні схеми, бо це компетенція прокуратури. А переміг Ярослав Дубневич, бо роками вливав в округ дуже багато коштів. Ну, і адмінресурс. Знайомі  дивувалися: «Як? Ти йдеш проти братів? Та вони мають свого голову облради, голову бюджетної, дорожньої комісій, керівника управління комунального майна, керуючого справами. Контролюють всі ключові посади в області!»

Молодший брат на Мостиському окрузі розвів феодалізм. Люди боялися зі мною спілкуватися, відкрито підтримувати, бо їх можуть звільнити, щось у них віджати.

Та я переконаний, що епоха Дубневичів уже завершується. Якби ми мали більше часу для підготовки до виборів, обидва брати були б за бортом. Люди не для того виходили на Майдан, щоб вони на нас наживалися. Дубневичі можуть розвивати бізнеси, бути спонсорами, благодійниками, але не мають права бути в політиці.

Я стажувався за кордоном, буваю в різних європейських інституціях. Там нема страху, рабства, нема папіків. Побачите, пройде рік-два – і в нас все кардинально зміниться.

–  Вам погрожували?

– Ні, це нереально.

–  Минулого тижня ви очолили координаційну раду «Громадянської позиції». Починаєте підготовку до місцевих виборів?

– Так, вважаю, партія має перспективи – в областях є дуже хороші люди. У мене така більш координаційна функція, зараз якраз моніторимо організації на місцях.

Під час парламентських виборів допустилися певних технологічних прорахунків, але це все – досвід. Бачимо, в суспільстві є запит на все нове, у цьому «новому» треба знайти своє місце.

–  Ви просили Гриценка залишитися?

– Так, всі просили. Але він категоричний.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: