• Головна
  • Новини
  • Помер колишній український футболіст і тренер Михайло Фоменко

29.04.2024, 10:27

Помер колишній український футболіст і тренер Михайло Фоменко

У віці 75 років пішов із життя колишній український футболіст і тренер Михайло Фоменко. Про це повідомила Асоціація футболу Сумської області.

Упродовж переважної частини своєї ігрової кар’єри Михайло Іванович захищав кольори київського Динамо (з 1972 до 1978 роки), з яким виграв Кубок Кубків та Суперкубок УЄФА. Фоменко є вихованцем сумського Спартака, у складі якого й робив перші кроки на професійному рівні. До переходу в Динамо також провів сезон за луганську Зорю. 

Як тренер Фоменко попрацював з низкою українських клубів, зокрема київським Динамо (на чолі киян по разу виграв чемпіонат та Кубок України), Металістом, Таврією, запорізьким Металургом. Окрім того, очолював збірну Іраку та місцевий клуб Рашид, а також національну команду Гвінеї. 

Вершиною тренерської діяльності Михайла Фоменка стала робота у збірній України. Під його керівництвом "жовто-сині" були близькими до виходу на чемпіонат світу-2014 у Бразилії, але у плей-оф кваліфікації за сумою двох матчів поступилися Франції (2:3). 

Також Фоменко став першим тренером в історії збірної України,  на чолі з яким національна команда змогла подолати відбірковий турнір до чемпіонату Європи (до того грали лише на Євро-2012 як господарі турніру, не проходячи кваліфікацію). 

Влітку 2023 року стало відомо, що Михайло Іванович лікується від онкологічного захворювання. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: