• Головна
  • Новини
  • Пологове відділення обласної лікарні ремонтують вже 2 роки і краю не видно

23.10.2019, 14:35

Пологове відділення обласної лікарні ремонтують вже 2 роки і краю не видно

Заступник голови Львівської ОДА Іван Собко зустрівся сьогодні, 23 жовтня,  із колективами акушерського, гінекологічного та неонатологічного відділень Львівської обласної клінічної лікарні, аби провести спільну робочу зустріч на території лікарні та оглянути хід виконання робіт.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Колектив лікарні висловив недовіру генпідряднику, оскільки темпи виконання ремонту не відповідають встановленому графіку. Представники генпідрядника підтвердили значне відставання від плану ремонту, відтак заступник голови доручив максимально пришвидшити ремонтні роботи.

«Станом на сьогодні є передумови до невчасної здачі тих робіт, над якими працює виконавець. Поведінка підрядника, м’яко кажучи, дивує, темпи виконання робіт залишають бажати кращого. На об’єкті кошти є, які треба до кінця року використати. Пологове відділення клінічної лікарні – важливий соціальний об’єкт, в якому рятуватимуть людські життя. Тому вчасно здати відділення  - один із пріоритетів на сьогодні», - акцентував Іван Собко.

У випадку зриву вчасного завершення робіт, до генпідрядника застосують жорсткіші управлінські рішення.

«Підрядник повинен чітко розписати план подальших дій, кілька тижнів роботи взагалі не ведуться. За два роки не можуть освоїти коштів, які на наше відділення перекинули з інших захищених статей. Ми вдячні облдержадміністрації та обласній раді за фінансування, тому цей питання не можна залишати без уваги», - наголосив лікар акушер-гінеколог Ігор Мальчевський.

Капітальний ремонт пологового відділення Львівської обласної клінічної лікарні триває із 2018 року. Загальна вартість робіт – майже 57 мільйонів гривень.

На сьогодні неосвоєними залишають 17 млн грн.

Нагадаємо, пологове відділення Львівської обласної клінічної лікарні (вул. Чернігівська, 7) закрили на капітальний ремонт у жовтні 2017 року. Хоча спершу було повідомлено, що ремонт розпочнуть 8 серпня і закінчать у листопаді того ж 2017 року. Мали відремонтувати 8 родзалів. «Не буде ніяких капітальних ремонтів. Відремонтуємо лише родзали. Хочеться, щоб на одному поверсі було вісім родзалів. Шість є. Ще буде два – там, де є палати, зроблять зали», - заявив 20 квітня 2017 року у коментарі ZIKу Михайло Гичка.

Річ ось у чому. Інформація про те, що пологове відділення обласної лікарні закриють на ремонт збурила лікарів гінекологічного відділення, яке було розміщенне на останньому 4 поверсі будівлі. Медикам стало відомо, що гінекологію начебто закриють взагалі - ліквідують ліжко-місця та скоротять медичний персонал. Вони почали просити Михайла Гичку не робити цього. Скандал потрапив у ЗМІ. Михайло Гичка змушений був рееагувати. Він тоді пообіцяв, що скорочення лікарів ні в пологовому, ні в гінекологічному відділеннях Львівської обласної клінічної лікарні не буде.     

Отож, ремонт пологово відділення таки почали, і тепер терміни його закінчення щораз переносяться.

Одна з причин - брак фінансування. Зокрема, у вересні 2018 року, як писала агенція WN, головний лікар обласної лікарні Михайло Гичка просив на завершення капітального ремонту пологового корпусу 40,7 млн грн.

Цікаво, що 15 серпня цього року Іван Собко, який тоді ще не був заступником голови Львівської ОДА, у себе на ФБ написав: "Сьогодні з робочим візитом члени бюджетної комісії та апарату обласної ради відвідали Львівську обласну клінічну лікарню - пологове відділення.

З 2017 року відділення закрите на ремонт.

Багато роботи вже зроблено: 2 та 4 поверхи на завершенні. А ось на 1 та 3 поверсі ще роботи і роботи. Але тішить те, що кошти передбачені на цей рік в сумі понад 20 млн грн, а залишкова вартість об'єкта будівництва - 32 млн грн.

Голова постійної комісії та колектив пологового відділення акцентували увагу підрядника на пришвидшенні робіт, оскільки керівництво обласної ради та обласної державної адміністрації ставить завдання - відкриття оновленого пологового відділення до кінця цього року!

А так і має бути, бо лікарі вже третій рік на простої, втрачається кваліфікація, медперсонал можна просто загубити... Не говорю про специфіку цього відділення, яке чи не єдине в області працює з патологічними породіллями.

Ми здійснюватимемо щотижня моніторинг цього об'єкту, шукатимемо додатковий ресурс щоб відкрилось вкрай важливе пологове відділення і наші породіллі почувалися в безпеці і народжували гарних, здорових немовлят)))".

Тобто, щотижневий моніторинг, схоже, мало чим допоміг - ремонт триває як мокре горить. 

Але повернімося до гінекологічного відділення. Воно було розраховане на 60 ліжок. (Значний відсоток гінекологічних пацієнтів сюди скеровувли інші лікувальні закладами для оперативного лікування у зв’язку з складною соматичною патологією). За останньою інформаціює, після ремонту у відділенні буде 40 ліжок.

Зокрема, на початку цього року журналістка "Високого замку" побувала в обласній лікарні: "Заходжу у будівлю пологово­го будинку, аби подивитись, як просуваються ремонтні роботи. Перший поверх ще у процесі ре­монту. Тут будуть післяпологові палати та палати спільного пе­ребування для породіль і ново­народжених.

Піднімаємося по­верхом вище. «Другий поверх майже зро­блено, — каже моя співрозмов­ниця. — Тут буде вісім пологових залів і палати інтенсивної терапії для дорослих і дітей».

Заходимо у простору кімнату. Це один із пологових залів. Звертаю увагу на ще запаковане джакузі. Його планують тут встановити. Від­так пологи прийматимуть у воді. Звісно, якщо таке бажання ма­тиме породілля. Є тут спеціаль­но обладнані душова та туалет для людей з інвалідністю.

Тре­тій і четвертий поверхи майже зовсім не відремонтовані. Май­стри працюють. Якраз сьогод­ні зранку, каже моя співрозмов­ниця, приїхала машина цементу. На третьому поверсі буде три операційні і палати для вагітних з екстрагенітальною патологі­єю (хронічні недуги, на які жінка хворіла ще до вагітності). Зага­лом на 30 ліжок.

На четвертому поверсі — палати для вагітних з акушерською патологією (на 30 ліжок) та гінекологічне відділен­ня на 40 ліжок.

До ремонту тут працювало майже п’ятсот осіб персоналу.

Якщо лікарі-гінекологи частко­во працюють — для них облашту­вали робочі місця у сусідньому корпусі, то акушери та санітари залишилися без роботи. Дехто влаштувався на тимчасову робо­ту, дехто підпрацьовує на базарі, дехто — поїхав до Польщі… «У нас тільки 60 акушерів, — каже жінка. — Це вузька спеціальність, знайти роботу складно. Хто тимчасової роботи не знайшов, отримує дві треті окладу. Санітарам легше, вони сьогодні тут прибирають, завтра — у магазині. Але, впевне­на, коли пологовий відкриється, усі повернуться».   

Нагадаємо, Перинатальний центр у Львові почали ремонтували у 2013 році, закінчили ремонт - у квітні 2018 року.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: