• Головна
  • Новини
  • Поле забрало хазяїна: земельний конфлікт закінчився смертю директора

23.03.2019, 16:12

Поле забрало хазяїна: земельний конфлікт закінчився смертю директора

Для кого земля матінка, а для директора сільськогосподарського кооперативу «Бабинський» на Буковині вона стала сирою могилою.

Конфлікт довкола оренди земельних паїв у селах Бабин, Грушівці та Нагоряни Кельменецького району триває більше восьми років, хоча спочатку ніщо біди не віщувало. Після розпаду колгоспів, коли в багатьох місцях поля заростали бур"янами, бо престарілим власникам не під силу було обробляти свій гектар поля, у названих селах не стали мережити землю межами, а домовились обробляти її колективно, крупними масивами.

Для цього знадобилась залишена в спадок стара колгоспна техніка, час від часу засновники кооперативу докуповували щось нове. Та коли в 2010 у засвіти пішов попередній керівник «Бабинського», настав певний період розгубленості. Опісля ж з"ясувалося, що частина паїв, які раніш орендував «Бабинський», опинились в реєстрі ТОВ «Кельменці агро», зареєстрованого не в райцентрі, а тут же таки, у Грушівці. Більшість  власників тих часток написали відтак заяви про те, що не виходили з «Бабинського», або повертаються в нього, але чи процес було довершено законодавчо – достеменно сказати важко. Частина паїв опинилася в реєстрації і в одних, і в інших. Сприяв тому державний безлад в цій справі, коли вести реєстр поперемінно доручали різним структурам. Дехто з подвійної реєстрації й користав: дивіденди за оренду чи обробіток землі платили і ті, й інші. До того ж, у «Кельменці агро» кілька разів змінювалися керівники, власники.

З середини жовтня минулого року керівником зазначеного товариства став громадянин Німеччини Міхаель Матіас Хайнріх.

Недавно  кілька людей від «Кельменці агро» прибули з тракторами на зелений масив пшениці, засіяний восени механізаторами «Бабинського». Намір, начебто, був відбити межі поля, яке повинно належати їм. У «Бабинському» ж стверджують, що ті прийшли  не з наміром міряти, а орати поле. Шлях їм перегородили. Виконувати наказ насильно долати перешкоду механізатори відмовились, і тоді за кермо трактора сів німець. В результаті – пошкоджено автомобіль, що перекривав шлях техніці «Кельменці агро»,  кілька гектарів пшениці таки переорали.

Директора «Бабинського» на початку сутички на місці не було. Приїхав пізніше, коли трактор уже переорював поле. Під час палкої суперечки 58-річному чоловікові стало недобре. Його відвезли до лікарні, але зарадити фатальному медики вже не змогли.

Чому задавнене питання орендованих часток за багато літ  до кінця так і не вирішене, адже від претензій на обробіток «своєї частки паїв» «Кельменці агро» не відмовлялись, а округою ширились чутки, що заради залучення часток платять навіть їх власникам по 10 тисяч гривень(?), на це питання правоохоронцям доведеться давати вже запізнілу відповідь. Аби, бодай, не допустити нових трагедій довкола боротьби за рідну українську землицю на рідній українській землі!

Розслідування ведуть слідчі Кельменецького відділу Нацполіції, куди з заявами звернулися обидві сторони конфлікту. Людини ж – вмілого господарника, який сердечно  вболівав за справи громади, люблячого батька і дідуся – уже не повернути. Поховали Михайла Федоровича Баранчука вихідного дня в рідному селі Нагоряни. Провести його в останню путь прийшло більше тисячі людей.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: