• Головна
  • Новини
  • Почався сезон активності кліщів: на Волині пенсіонерка підхопила хворобу Лайма

16.04.2022, 23:11

Почався сезон активності кліщів: на Волині пенсіонерка підхопила хворобу Лайма

Навесні з настанням тепла активізуються іксодові кліщі. Через укус можна захворіти на кліщовий бореліоз, або Лайм-бореліоз

Про це інформує ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", передає "Еспресо.Захід".

"У ході опитування пенсіонерки встановлено, що укус кліща відбувся 06.03.2022 у с. Липини Луцького району на присадибній ділянці. Захворювання – середнього ступеня тяжкості.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість", – йдеться в повідомленні.

Почервоніння  на місці присмоктування кліща – є першим проявом хвороби Лайма, в також головний біль, ломота і млявість.

"Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока", – додають в центрі контролю та профілактики хвороб.

Стадії хвороби Лайма:

  • рання локалізована виникає через 1–30 днів після укусу кліща. На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр – блідне.
  • рання дисемінована виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. З'являються шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми; запаморочення, серцево-судинні блокади, 
  • пізня хронічна виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи чи нервової.

Аби запобігти присмоктуванню кліщів необхідно застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі, також ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

"Постконтактна профілактика. В осіб, які проживають на ендемічних територіях, швидке видалення кліща знижує ризик розвитку захворювання. Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становила менше 24 годин, та високоймовірне, якщо понад 72 години.

Як антибіотикопрофілактику хвороби Лайма рекомендовано однократний прийом 200 мг доксицикліну (для дітей старших 8 років — 4 мг/кг, не більше 200 мг). Рутинна антибіотикопрофілактика хвороби Лайма не рекомендована", - написали у пресслужбі.

Найбільшу кількість випадків цього захворювання за 5 років зафіксовано у Луцьку (41), Ковельському (23), Маневицькому (22), Камінь-Каширському (16) районах (згідно з адміністративно-територіальним устроєм того часу).

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: