• Головна
  • Новини
  • Побачив світ «Заповіт» Патріярха Йосифа Сліпого дев'ятьма мовами

13.05.2022, 12:40

Побачив світ «Заповіт» Патріярха Йосифа Сліпого дев'ятьма мовами

З нагоди 130-ої річниці від дня народження Ісповідника Віри Патріярха Йосифа Сліпого (1892-1984) у львівському видавництві АРТОС побачив світ унікальний збірник його «Заповіту» в оригіналі та у перекладі на вісім іноземних мов, якими розмовляють в українці «в розсіянні сущі», а це: англійська, іспанська, італійська, німецька, польська, російська, сербська, французька.

Видання, ініціятором якого стало Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» США, упорядкували Ірина Іванкович та Леонід Рудницький. Мистецьке оформлення виконав Роман Василик.

Блаженнішому Йосифу було 78 років, коли він почав складати свій заповіт: сім років після звільнення з совєтського ув'язнення Микитою Хрущовим за сприяння Папи Римського Івана XXIIІ, президента США Джона Кеннеді та його довіреної особи, американського журналіста Нормана Казенса.

"Історично, богословсько та літературно значущий, цей високохудожній твір виходить за межі свого безпосереднього призначення та аудиторії, має понадчасову цінність для українського народу та, в дійсності, усіх вірних", — зазначають у пресслужбі Товариства «Свята Софія» США.

Існує чимало ґрунтовних досліджень про Йосифа Сліпого, як наприклад, «Ісповідник між Сходом та Заходом: портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» авторства американського науковця Ярослава Пелікана (1990, 2015, 2017) та Per aspera ad astra. Der Einheitsgedanke im theologischen und pastoralen Werk von Josyf Slipyj (1892 – 1984). Eine historische Untersuchung [= Das Östliche Christentum Bd. 57] (2009) авторства о.д-ра Андрія Михалейка. Однак задум найновішого збірника – подати читачеві не стільки науковий, скільки красивий та естетичний твір, який відзначається вишуканим дизайном і високою якістю.

Побачив світ «Заповіт» Патріярха Йосифа Сліпого дев'ятьма мовами - фото 93063

За словами Ірини Іванкович, перші переклади іноземними мовами — англійською, італійською та німецькою — з’явилися одразу після відходу у вічність Патріярха. «Проте ідея видання багатомовного збірника бере свій початок лише 2014 року. В процесі культивування задуму було зібрано та виконано переклади іншими мовами, а до праці над книгою запрошено висококваліфікованих перекладачів, редакторів, авторів передмов, серед яких: Блаженніший Святослав Шевчук, Владика Гліб Лончина, Владика Даниїл Козлінський, о. Богдан Прах, о. Андрій Михалейко, о. Юрій Аввакумов, о. Мирослав Татарин, о. Роман Ференц, о. Маріян Процик, о. Марко Ярослав Семеген, о. Анібал Соутус, о. Маріюш Кравєц, Альберт Кіпа, Андрій Сороковський, Антуан Аржаковський, Петро Клюк, Михайло і Янко Рамач, Рафал Вольскі, Ян Віклер, Михайло Перун, Людмила Попович, Катерина Шрей, Марія Денисенко, Сеґолен Миколенко, Вікторія Кетц, Діанна Драґонетті, Луїс Ґомес, Ірина Борусовська, Назар Федорак».

«Почерговість мовних версій «Завіщання» носить циклічний характер: оригінал українською вказує на початок життєвої мандрівки Йосифа Сліпого, який «народився ... і був вихований в українській християнській хліборобській глибоко віруючій родині»; італійським перекладом неначе завершується туземний шлях Блаженнішого, який відійшов до свого Творця у Вічному Місті 7 вересня 1984 року. Окрім цього, порядок іншомовних версій віддзеркалює переконання Ex oriente lux: звідси першими подано переклади на слов’янські мови», — пояснюють упорядники.

Побачив світ «Заповіт» Патріярха Йосифа Сліпого дев'ятьма мовами - фото 93064

Збірник доповнено біографією Патріярха Йосифа українською й англійською мовами, світлинами машинопису «Заповіту» з правками Блаженнішого. Іконографічні роботи Романа Василика віддзеркалюють основні віхи життя й виміри діяльності Блаженнішого – молільник; покликаний митрополитом Андреєм Шептицьким; викладач та богослов; екуменіст; Ісповідник віри; будівничий монашества; духовний батько; будівничий українського Патріярхату.

«Завіщання» Йосифа Сліпого - це свого роду сповідь, в якій він несе свою душу до читача як духовний провідник Церкви і національний лідер народу. Автор постає перед нами як свого роду етнарх в той час, коли в Україні не вистачало лідерів, а саму державу трактували як колонію, в якій домінувала чужа і ворожа ідеологія. Збірник, який побачив світ у буремний час війни в Україні, не втратив своєї актуальности. Накреслені Патріярхом аксіоми залишаються чітким дороговказом для українського народу, який вкотре кладе на вівтар вітчизни «гори трупів та ріки крові» за незалежність держави.

Метою цього видання є встановлення пам’ятника великому мужеві, життя, діяльність та страждання якого роблять його гідним кандидатом на святість. З вдячністю за життєвий подвиг Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» США складає цей скромний вінець на гріб свого засновника Ісповідника Віри Патріярха Йосифа Сліпого.

Джерело. РІСУ.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: