• Головна
  • Новини
  • Розкрадання американської допомоги Україні - розслідування Джуліані

07.04.2020, 14:47

Розкрадання американської допомоги Україні - розслідування Джуліані

У США розкручується тема розкрадання в Україні американської допомоги за часів Петра Порошенка.

Про це пише сайт Страна.

Йдеться про 5 млрд доларів, які "освоїли" під крилом колишнього посла США Марі Йованович.

Чергові викриття з цього приводу видав недавно радник і адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Розкрадання 133 млн для боротьби зі СНІДом

Рудольф Джуліані ще в грудні минулого року на своєму Twitter заявив, що Дональд Трамп вимагає розслідування нецільового використання цих мільярдів.

"Трамп попросить провести розслідування щодо порушень законів США і зловживання щодо зароблених платниками податків доларів. Це називається його юридичним зобов'язанням за статтею 2, гл. 3 Конституції США, що ігнорувалося Обамою", - заявив адвокат Трампа.

І на початку березня Джуліані заявив, що вже знайшов свідчення грандіозного розкрадання - документи йому надав нардеп Андрій Деркач, у якого він взяв інтерв'ю для свого подкасту "Здоровий глузд" на YouTube.

"Рахункова палата в Україні виявила передбачуване зловживання коштами США в розмірі 5,3 млрд доларів під час адміністрації Обами, в той час, як Джо Байден був" навідником". Посольство Обами закликало українську поліцію не проводити розслідування!", - каже Джуліані.

Деркач передав Джуліані папку з 20 кейсами, які, на його думку, вимагають ретельного розслідування.

Одне з них стосується можливого розкрадання 133 млн доларів, виділених США для людей, хворих на СНІД.

Схема Шабуніна-Шерембея

Гроші проводилися через благодійну організацію "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", а займалися цим, за даними Деркача, засновники Центру протидії корупції - Дмитро Шерембей та його колега Віталій Шабунін. У лютому Нацполіція вже відкрила справу проти Центру, який фінансується мільярдером Джорджем Соросом.

"Шерембей і Шабунін побудували схему, яку виявили журналісти розслідувачі. Ця схема передбачала наявність якоїсь антикорупційної організації, яка б контролювала розподіл коштів іншим організаціям. В результаті через організацію відмивалися серйозні кошти, виділені для людей, хворих на СНІД. Організацію контролював чотири рази судимий Дмитро Шерембей. Віталій Шабунін очолював антикорупційну організацію, засновником був і Шерембей, обидва були задіяні в схемі ", - заявив Деркач в інтерв'ю Джуліані .

Шерембей також є членом наглядової ради НАБУ під керівництвом Артема Ситника, якого Рада хоче відправити у відставку через корупцію, незважаючи на тиск Заходу.

134 млн доларів, за даними Деркача, виділялися фіктивним компаніям, на деякі навіть були заведені кримінальні справи про розкрадання коштів. Частину суми відмили і вкрали.

"Проблема в тому, що українським громадянам і американським платникам податків брешуть. І моє завдання - зупинити цей процес. Щоб була прозора процедура розподілу цих коштів. І, найголовніше, їх ефективність. Тому ми і привезли вам ці 20 кейсів. Так як самі не зможемо їх ефективно розслідувати. Частина компаній - американські. Потрібно спільне міжнародне розслідування. Ми потребуємо міжнародної допомоги, але вона повинна бути використана правильно ", - заявив Деркач.

"Як тільки хтось намагався розслідувати цю історію, Дмитро Шерембей та Віталій Шабунін починали кричати про тиск на демократію. І раніше включалося посольство США в Києві. Сьогодні, слава Богу, все тихо і ніхто не втручається", - зазначив нардеп.

Він заявив, що як тільки почалося розслідування щодо завищення цін на медикаменти компаніями, яким Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД виділяла кошти, як Шерембей і Шабунін відразу починали блокувати розслідування.

Джуліані у відповідь процитував висновки розслідувачів, що "Шабунін та Шерембей організували схему розкрадання коштів міжнародної технічної допомоги Україні, і це змова".

Деркач зазначив, що під час президентства Петра Порошенка подібні розслідування в Україні були неможливі, оскільки вони стосувалися міжнародної технічної допомоги, і "їх контролював хтось із посольства США". Посольство зупиняло будь-які розслідування.

"Ми знаємо випадок, коли посол Марі Йованович сказала генпрокурору Юрію Луценку, що він повинен закрити справу проти ЦПК. Є ще подібні випадки?" - запитав у Деркача Джуліані.

"Я чув про це. Я не можу стверджувати, що це правда, але співробітники прокуратури і Нацполіціі, які розслідували ці справи, розповідали журналістам, що їм не давали розслідувати ці справи", - заявив Деркач.

Деркач також озвучив приклади підозрілої витрати величезних коштів американських платників податків.

Так, наприклад, на програму з підвищення впевненості громадян України було витрачено 36 млн доларів, на програму "конкурентна економіка України" виділили 41 млн доларів. Переважно такі підряди віддавали сумнівним американським фірмам.

Деркач пояснив, що красти гроші в Україні дуже зручно, так як система крадіжки налагоджена ідеально.

"Система побудована таким чином, що контракти отримують організації, близькі до колишніх співробітників USAID та уряду США, минулих чи діючих чиновників", - сказав Деркач.

У Шабуніна заяви Деркача назвали "неправдивими" і пообіцяли звернутися в правоохоронні органи. Шерембей на своїй сторінці в Facebook заявив, що вже було 12 справ, і всі вони закриті... 

Байден до Йованович

У грудні минулого року Джуліані приїжджав до Києва, де зняв цілий фільм про україно-американську корупцію.

Для Трампа ці викриття можуть стати козирем в боротьбі проти свого конкурента-демократа Джо Байдена, який курирував України за часів Порошенко.

"Українське досьє Джуліані" може вдарити по всій піраміді демократів, які підтримують Байдена.

Піраміда корупції, за версією Джуліані, виглядає так: Сорос-Байден, три посла США в Україні (Пайетт, Йованович, Тейлор), Джордж Кент (в минулому - заступник посла США в Ураїні, а зараз високопоставлений співробітник Держдепартаменту), Порошенко і Яценюк, глава НАБУ Ситник, а також колишній заступник генпрокурора України Касько.

"Свідчення про корупцію минулої української влади і про непомірні витратах на НГО можуть вилитися в кримінальну справу проти Порошенка і стати кінцем для багатьох одержувачів грантів. У США демократів звинуватять у використанні держапарату в своїх корисливих цілях і в створенні мережі НГО, яка "кришує" корупцію" , - розповіли сайт "Страна" в оточенні Джуліані.

Генеральний прокурор США Вільям Барр в лютому заявив, що Мін'юст США буде "тримати відкритими двері" для Джуліані і його інформації про можливі правопорушення з боку сім'ї Байдена.

І, за даними західних ЗМІ, є велика ймовірність порушення справ за кейсам Українигейта.

"Цей кейс дуже важливий для Трампа, тому що доводить, що при демократах протягом кількох років гроші американських платників податків йшли не на реальну допомогу іншим країнам, а їх просто розкрадали", - сказав політолог Руслан Бортник.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: