• Головна
  • Новини
  • Підвищити не можна зменшити. До чого веде реформа соціальних виплат

31.10.2023, 20:00

Підвищити не можна зменшити. До чого веде реформа соціальних виплат

На Форумі Human Capital UA 2023 Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зробила низку важливих для населення заяв. Наразі її відомство працює над реформою пенсійної системи та формуванням нової демографічної стратегії.

Нещодавно Жолнович заявляла про підготовку принципових змін у сфері соціальних виплат. За її словами, планується розраховувати соцдопомогу по-новому. Частина виплат більше не буде прив'язана до прожиткового мінімуму, як було раніше (детальніше — тут). 

За словами економістів, метою нового підходу є скорочення витрат на соціальну допомогу. Новації покликані зробити виплати максимально адресними і справедливими через врахування реальних потреб у допомозі. 

"Наприклад, є чорнобильці... Вони отримують перелік пільг, виходячи зі статусу, але в межах статусу люди можуть мати різні потреби, - а виплата однакова", - вважає економіст Олег Пендзин.

Зміни дадуть змогу скоригувати надання такої допомоги в бік її зменшення для тих, хто її не потребує

Завдання скорочувати кількість одержувачів пільг поставлено перед Україною зарубіжними партнерами вже давно. Наприклад, у 2022 році Кабмін звітував перед ЄС про імплементацію Європейської соціальної хартії, ратифікованої Верховною Радою ще у 2007 року.

У звіті, фрагмент якого публікував телеграм-канал «Перший соціальний», наведено статистику соціальних виплат по народженню та вихованню дітей. Згідно з представленими даними, за 2021 рік кількість сімей, які отримують допомогу, пов'язану з дітьми, загалом значно скоротилася.

Наприклад, допомогу по вагітності та пологах стали виплачувати приблизно на 8,5 тис. випадків менше. Підтримка одиноких матерів скоротилася на 25,5 тис. випадків. Також соціальні виплати одержували на 8 тис. менше багатодітних сімей.

З одного боку цифри виглядають обнадійливо. Але доброго в них насправді мало. Пояснимо чому.

По-перше, це пов'язано зі скороченням населення в країні. І мова навіть не йде про загиблих у бойових діях в наслідок агресії з боку рф. Ця тенденція спостерігається давно.

Згідно з доповіддю ООН темпи скорочення населення в Україні є одними з найвищих у світі. Ще у 2021 році в ООН прогнозували, що в найближчі 30 років населення України скоротиться на 6 млн, тобто з 41 до 35 млн до 2050 року. 

По-друге, відзначається швидке старіння населення. За прогнозом ООН до 2050 року більше третини жителів України буде старше 60 років. 

Це пов'язано з постійним зменшенням молоді та дітей. Згідно з офіційними даними за той самий 2021 рік чисельність дітей знизилася на 111,1 тис., а чисельність молодих людей - майже на 300 тис. осіб. 

Крім того, в Україні один із найнижчих у світі сукупний коефіцієнт народжуваності (СКН), тобто середня кількість дітей, яких жінка може народити протягом репродуктивного віку. Рівень СКН нижче 2,1 означає депопуляцію, тобто скорочення населення. Показник СКН в Україні, на жаль, лише 1,2. 

Плюс до всього з початком російської агресії велика кількість сімей з дітьми виїхала за межі країни. За даними віцепрем'єрки Ольги Стефанішиної, станом на середину 2022-го за кордоном перебувало понад 2,3 млн неповнолітніх. Є ризик, що якась частина з них за час війни адаптується до місцевих умов і не повернеться додому. 

Економісти непокояться, що зростання чисельності населення похилого віку неминуче призведе до підвищення навантаження на державний бюджет щодо виплат пенсій і допомог, витрат на охорону здоров'я, а також підтримки інвалідів бойових дій та інших постраждалих через російську агресію. І це за одночасного скорочення оподатковуваної бази, тобто людей працездатного віку.

За таких розкладів скорочення соціальних витрат у підсумку ні до чого доброго не приведе. Основний вихід із ситуації, що склалася, - це підвищення рівня добробуту населення за рахунок розвитку економіки. 

Як свідчить давня мудрість, дай голодному рибу - і ти нагодуєш його на один день, дай йому вудку - і ти нагодуєш його на все життя.

А це вже не питання соціальної політики, а проблема економічного блоку уряду.

Олена Приймак, для West NEWS.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: