• Головна
  • Новини
  • Підрозділи «Укрзалізниці» треба перейменувати, бо такі назви – це просто сором

Мирослав Дністрянський

науковець в галузі політичної географії та геополітики

Доктор географічних наук, доктор суспільно-економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.


12.06.2021, 20:04

Підрозділи «Укрзалізниці» треба перейменувати, бо такі назви – це просто сором

Впродовж останніх років в Україні було зроблено добру справу – звільнено загалом територію держави від комуністичної символіки. Дехто вважає, що це зовсім другорядне питання. Насправді, це не так, бо символіка території – це постійно діючий чинник впливу на суспільну свідомість громадян країни і сигнал для всього світу про те, кому належить ця територія і які цінності сповідують її люди. Тому в усьому світі конкуренція за утвердження символіки територій лише наростатиме.

Але в Україні окрім декомунізації важливо провести деколонізацію. А колоніальних назв та інших символів на території України ще більше і стосуються вони різних сфер. Яскравий приклад – назви територіальних підрозділів (філій) «Укрзалізниці» (див. рис.). Що ми бачимо на рисунку? Територіальний підрозділ з центром в Харкові називається «Південна залізниця», з центром в Києві – «Південно-Західна». Звідки такі вкрай недоречні назви? Бо, скажімо, хіба Харків – це південь України, а Київ – південний захід. Зрозуміло, що ні, але це погляд з Москви, і то невдалий, бо назви підрозділам надано за різними ознаками.

Очевидно, що підрозділи «Укрзалізниці» треба перейменувати, бо такі назви – просто сором. Як краще перейменувати, щоб було логічно і без найбільших втрат? Тут треба взяти до уваги те, що назви територіальних підрозділів чи районів за сторонами горизонту – це найгірший варіант. Бо, зрозуміло, що на кожній території є північ, південь, захід чи схід, а тому треба давати такі назви, які розкривали б характерні географічні риси території. І за одним принципом. В нашому випадку – за назвами провідних центрів, враховуючи і те, що вже є Львівська, Одеська і Донецька залізниці. Тому пропоную «Південно-Західну залізницю» перейменувати в Київську, «Південну» - в Харківську, «Придніпровську – в Дніпровську чи Запорізьку.

Хтось запитає, звідки взяти гроші на перейменування? Відповідаю: зменшити на порядок зарплати членам наглядової ради «Укрзалізниці» та головним менеджерам.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: