10.05.2021, 11:59

Онлайн-прописка: коли запрацює і хто зможе оформити

У парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить українцям реєструвати своє місце проживання онлайн за допомогою додатку Дія.

На сайті парламенту зареєстрували законопроект про онлайн-прописку. Після його ухвалення, послуга буде доступною всім українцям. Коли запрацює і які документи будуть необхідні для отримання послуги – пише Главред.

Кому доступна послуга

На даний момент прописати онлайн можна тільки дитину до 14 років. Зробити це можна за адресою одного з батьків, причому в цьому випадку автоматично відбудеться зняття дитини з реєстрації за попередньою адресою. Для цього необхідно зайти на сайт Дії, заповнити онлайн-форму і підтвердити подачу заяви за допомогою електронного цифрового підпису. Коштує така послуга 13,6 гривень і зареєструвати нове місце проживання дитини можна протягом 1 робочого дня. Однак з огляду на те, що це поки що експериментальний проект, скористатися нею можна тільки в декількох містах:

  • Харків;

  • Вінниця;

  • Рівне;

  • Маріуполь;

  • Луцьк;

  • Кривий Ріг.

Що пропонує законопроект

Цим законом, як повідомили в уряді, збираються скасувати штамп в паспорті і виписку з ID-карти про прописку, що додається до неї. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документом виключається паперовий документообіг і можливість дублювання реєстрації в різних реєстрах територіальних громад.

Усю необхідну інформацію про місце проживання органи місцевого самоврядування, а також підприємства та організації незалежно від форм власності, отримуватимуть самостійно з відомчої системи Державної міграційної служби. Крім того, законопроектом визначається, що в українців буде заборонено вимагати додаткові документи, крім тих, що вказані в законопроекті.

Декларувати місце проживання можна буде в:

  • житлі, що знаходиться у приватній власності;

  • житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованих соціальних установах тощо);

Реєструвати місце проживання можна буде в:

  • житлі у комунальній власності, що підлягає приватизації;

  • службовому житлі.

Коли запрацює

Раніше глава Мінцифри Михайло Федоров заявляв, що послуга онлайн-прописки в Дії повинна запрацювати з 17 травня. "Ми запускаємо прописку онлайн 17 травня на дія саміт - і вже після цього можна буде змінювати місце реєстрації онлайн", - заявив міністр. Як уточнив у коментарі Главреду керівник з розвитку електронних послуг Мстислав Банік, послуга почне ставати доступною поступово в різних регіонах України. "17 травня стане точно відомий список з 5-6 міст, де буде працювати послуга - зараз вони знаходяться в процесі підготовки. Вона буде доступною як на порталі, так і в мобільному додатку", - заявив Банік.

І додав, що дані, які будуть вказуватися при оформленні онлайн-форми, будуть автоматично перевірятися системою. "Ми будемо перевіряти, чи є людина власником житла. Також автоматично ми будемо перевіряти, чи є людина військовозобов'язаною і, при необхідності, вносити дані про її оновлену прописку. Зараз, щоб змінити місце прописки, для цього необхідно їхати до військкомату, отримати штамп - цього не буде, оскільки процес буде автоматизований", - сказав Банік.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: